Werkloosheid eurozone op historisch laag peil

De werkloosheid in de dertien landen die de euro gebruiken, is in maart gedaald tot 7,2 procent, van 7,3 procent in februari. Dat blijkt uit gegevens van het Europees bureau voor de statistiek Eurostat. Het peil van 7,2 procent is het laagste sinds het begin van de statistieken in 1993. Ook in België is de werkloosheid gezakt.

(tijd/betten) - Het laagterecord is te danken aan een daling van de werkloosheid in Duitsland en Frankrijk, de grootste economieën in de eurozone, maar ook in Ierland, België, Nederland en Slovenië verbeterde de situatie.

In België zakte de werkloosheid in maart naar 7,5 procent, tegenover 7,6 procent in februari. Het resultaat blijft wel boven het gemiddelde in de eurozone. Ook op het vlak van jeugdwerkloosheid scoort België minder goed. In België is 18,6 procent van de actieve bevolking onder 25 jaar werkloos, tegenover 16,21 procent in de eurozone. Het werkloosheidspercentage onder de Belgische vrouwen bedraagt 8,7 procent, terwijl 6,5 procent van de actieve mannen werkloos is.

De Europese Centrale Bank is bezorgd dat de krapper wordende arbeidsmarkt, een gevolg van een vrij sterke economische groei, tot loonsverhogingen zal leiden die groter zijn dan de productiviteitswinsten. Hierdoor zou de inflatie kunnen worden aangezwengeld. Algemeen wordt verwacht dat de ECB de rente in juni met 25 basispunten zal verhogen tot 4 procent en mogelijk nog eens later dit jaar.

In de 27 landen die in 2007 lid waren van de Europese Unie, kwam het werkloosheidspercentage in maart uit op 7,3 procent, evenveel als in februari.

Binnen de EU-27 was de werkloosheid met 11,4 procent wederom het hoogst in Polen. In februari bedroeg de werkloosheid daar nog 11,7 procent. Nederland kende de afgelopen maand met 3,4 procent, samen met Denemarken de laagste werkloosheid binnen Europa.

De werkloosheid in Duitsland, de grootste economie in Europa, daalde van 7,1 procent in februari naar 7,0 procent in maart. In Frankrijk daalde het werkloosheidspercentage van 8,8 naar 8,7 procent.

foto bloomberg

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud