Werkloosheid stijgt op nationaal vlak

(belga) - In maart waren er in België 470.439 niet-werkende werkzoekenden, een stijging met 5 procent op jaarbasis. Van die groep kregen 363.614 een uitkering, dat zijn er 4,6 procent meer dan in maart vorig jaar. Op maandbasis nam hun aantal maar lichtjes af (-484). De cijfers zijn afkomstig van het federaal ministerie van Tewerkstelling.

De stijging van het aantal werklozen in vergelijking met maart 2001 is in grote mate aan Vlaanderen toe te schrijven, waar het aantal werkzoekenden met ruim 12 procent (+19.530) is toegenomen. Ook in Brussel steeg het aantal werkzoekenden (+6.550), in Wallonië daarentegen was er een daling, met 3.629 werkzoekenden.

Niettemin is de werkloosheidsgraad in het zuiden van het land nog steeds groter dan in het noorden: in Vlaanderen is 6,8 pct werkloos, in Wallonië 15,7 pct en in Brussel 18,7 pct.

Slachtoffers van de toenemende werkloosheid zijn de jongeren. De werkloosheid stijgt er met 9,2 pct sterker dan gemiddeld. Volgens federaal minister van tewerkstelling Laurette Onkelinx toont dit aan dat de inspanningen ten opzichte van de jongeren moeten voortgezet en zelfs versterkt worden, zo staat in het communiqué.

Het aantal oudere werklozen (50+) groeide het voorbije jaar met 4,4 pct.

De langdurig werklozen (meer dan twee jaar) deden het dan weer beter dan gemiddeld. Hun aantal daalde in maart op jaarbasis met 6,1 pct.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud