Westerse banken trekken zich terug uit China

©EPA

Royal Bank of Scotland (RBS) verkoopt zijn deelname van 4,3 procent in Bank of China en is zo de derde bank in korte tijd die zich terug trekt uit China. RBS geeft als reden aan dat het zijn internationale activiteiten herbekijkt. RBS kreeg het de voorbije maanden hard te verduren door de financiële crisis en besliste daarom zijn strategie te wijzigen.

(tijd) - Eerder deze week maakte ook al Bank of America bekend dat het zijn belang van 2,5 procent in Chian Construction Bank van de hand doet. Dit levert Bank of America zo’n 2,8 miljard dollar (2 miljard euro) op.

De Zwitserse bank UBS verkocht begin deze maand geleden al zijn participatie in Bank of China, de derde grootste bank van het land. UBS stootte zijn belang af omdat het net zoals RBS kapitaal nodig had door de kredietcrisis. UBS hield 400 miljoen dollar (290 miljoen euro) aan de verkoop over.

RBS gaat er van uit dat het net zoals UBS een mooie meerwaarde zal overhouden. Het belang van RBS zou nu zo’n 2 miljard Britse pond waard zijn, terwijl de bank het oorspronkelijk kocht voor 800 miljoen Britse pond. RBS en UBS waren beide belangrijke aandeelhouders van Bank of China.

Veel Westerse banken investeerden de voorbije jaren in Chinese financiële instellingen, maar overwegen die deelnames nu van de hand te doen. De kredietcrisis heeft de banken tot saneringen aangezet en niet-kernactiviteiten af te stoten. Azië behoort daar blijkbaar toe.

Grote namen zoals Citigroup en Goldman Sachs hebben eneveens grote belangen in Chinesen banken. Ook ING, KBC en Fortis bezitten activiteiten in China. Of ze daar vanaf willen, is niet geweten.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud