Wilma stuurt olieprijs hoger

(tijd/belga) - De prijs van ruwe olie is maandagvoormiddag opnieuw sterk gestegen. De oliehandelaars vrezen dat de nieuwe tropische storm Wilma later deze week schade aanricht in de Golf van Mexico, één van de belangrijkste gebieden voor olieproductie in de VS.

De prijs voor een vat ruwe olie in New York steeg maandag met anderhalve dollar tot 64,08 dollar. Een vat Brent-olie, afkomstig uit de Noordzee, werd eveneens duurder, tot 60,96 dollar per vat.

Analisten wijten de stijging aan de ontwikkeling van een nieuwe tropische storm aan de zuidkust van de VS. In de golf van Mexico liggen heel wat olieplatforms die door de storm beschadigd kunnen geraken.

Het gaat om de derde ernstige dreiging dit jaar. De olieplatforms zijn bovendien nog niet helemaal bekomen van de doortocht van stormen Katrina en Rita. Ongeveer tweederde van de olieproductie en de helft van de gasproductie ondervindt nog problemen, aldus het federale agentschap Minerals Management Service. Ook in het zuiden van de VS zijn nog raffinaderijen gesloten. Daarenboven komt de winter er aan, waardoor de vraag naar brandstofproducten zal toenemen.

De nieuwe storm Wilma, de 21ste dit seizoen, bevindt zich momenteel tussen Jamaica en Honduras. De storm zou de volgende uren nog aanzwellen en naar het noorden afwijken. Tegen vrijdagochtend zou de storm zich in de Golf van Mexico bevinden, aldus het Amerikaanse orkaancentrum.

In augustus was ruwe olie wel nog veel duurder, met prijzen tot boven de 70 dollar per vat.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud