WTO verwacht dit jaar groeivertraging in wereldhandel

(belga) - De groei van de wereldhandel in goederen vertraagt in 2005 tot 6,5 procent, tegenover 9 procent in 2004. Dat heeft de Wereldhandelsorganisatie (WTO) donderdag bekendgemaakt. Die vertraging is te wijten aan het afnemende groeitempo van de globale economie.

De wereldeconomie groeide in 2004 met 4 procent, wat de sterkste toename was van het voorbije decennium. Voor 2005 wordt een groei verwacht van het wereldwijde bruto nationaal product (BNP) van 3,0 tot 3,5 procent. 'Deze evolutie zet zich versterkt door in de groei van de wereldhandel', aldus de WTO.

De vertraging in de handel liet zich al voelen tijdens het tweede semester van vorig jaar, nadat de groei halverwege het jaar een peil had bereikt van tien procent. Volgens de WTO zullen een verhoging van de rentevoeten en de hoge olieprijzen de economische activiteit nog drukken.

De organisatie waarschuwt nog dat een achteruitgang van de sectoren informatica en telecommunicatie kan leiden tot een nog duidelijker achteruitgang in de internationale handel, gezien het grote marktaandeel dat deze sectoren vertegenwoordigen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud