Energieagentschap rekent op hogere vraag naar olie in 2008

©AFP

De vraag naar olie stijgt volgend jaar meer dan verwacht. Dat leert een nieuw rapport van het Internationaal Energie Agentschap (IEA). Met de nieuwe prognose komt de olieprijs verder onder druk te staan.

(tijd/belga) - Het IEA heeft de stijging voor 2008 met 115.000 vaten per dag naar boven bijgesteld. Dat betekent dat de totale vraag voor volgend jaar neerkomt op 87,8 miljoen vaten per dag, een stijging van 2,5 procent tegenover dit jaar. De organisatie wijt de stijging aan een toenemende vraag uit het Midden-Oosten, China en India.

De publicatie van het rapport zorgde voor een onmiddellijke opstoot van de prijs van ruwe olie. De prijs van OPEC-olie werd 1,64 dollar duurder tot 88,35 dollar per vat. Een bijkomende verklaring voor de prijsstijging moet gezocht worden in de verklaring van het IEA dat de voorraden van de OPEC-landen gedaald zijn met 22,4 miljoen vaten.

Voor 2007 werd de vraag juist naar beneden bijgesteld, met 60.000 vaten per dag. De totale vraag komt voor 2007 na herziening uit op 85,7 miljoen vaten per dag.
 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud