40 miljardairs geven helft vermogen weg

Warren Buffett en Bill Gates, de initiatiefnemers van The Giving Pledge - Foto AP

Warren Buffett en Bill Gates, de twee rijkste Amerikanen, hebben een veertigtal andere miljardairs rond zich verzameld in de liefdadigheidsorganisatie The Giving Pledge. De rijkaards beloven om minstens de helft van hun vermogen weg te schenken aan goede doelen.

Onder de miljardairs zijn Michael Bloomberg (de burgemeester van New York en oprichter van de gelijknamige beursinformatieleverancier), Oracle-ceo Larry Ellison (de best verdienende Amerikaanse ceo van het decennium), de mediatyconen Ted Turner (oprichter van CNN) en Barry Diller, de 95-jarige David Rockefeller (het enige nog levende kleinkind van oliemagnaat John D. Rockefeller) en regisseur George Lucas.

The Giving Pledge is een initiatief van Microsoft-oprichter Bill Gates en superbelegger Warren Buffett. De twee zijn met een vermogen van respectievelijk 53 en 47 miljard dollar de nummers twee en drie op de lijst van rijkste mensen van de planeet. Die lijst wordt aangevoerd door de Mexicaan Carlos Slim.

Gates en Buffett stampten The Giving Pledge in juni uit de grond met als bedoeling honderden miljardairs te overtuigen om hun rijkdom aan liefdadigheid te schenken en daar publiek, via een brief op de website van de organisatie, voor uit te komen.

'We zijn nog maar net begonnen, maar de respons is fantastisch', verklaart Buffett. The Giving Pledge vraagt de miljardairs niet om geld te storten, maar wel om de morele belofte te doen om hun geld aan liefdadigheid te schenken.

Zo schrijft Michael Bloomberg in zijn belofte: 'Ik ben heel enthousiast. Bijna al mijn geld zal de komende jaren worden weggegeven of nagelaten worden aan mijn stichting. Het verschil maken in de levens van mensen, en dat ook met eigen ogen zien, is wellicht het meest bevredigende dat je ooit zal doen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud