Advertentie
Advertentie

Belegger blij met happy end voor Griekse thriller

Traders aan de slag in Frankfurt (Foto Reuters)

De beurzen zijn wereldwijd hoger gesloten, nadat het Griekse parlement zijn ja-woord gaf aan de loodzware besparingsronde die Europa eist om geld te blijven geven. Beleggers reageerden wereldwijd al bij al opgelucht, al leek de uiteindelijke uitkomst al zo goed als in de koersen verwerkt.

Tijdens de stemming in het Griekse parlement, die ongeveer een half uur in beslag nam, klom de EuroStoxx50 omhoog van 2 procent winst tot 2,3 procent. Kort na de stemming gingen enkele beleggers onmiddellijk over tot winstnemingen.  Een typisch verschijnsel van 'buy on the rumour, sell on the news'. De indexwinst verkleinde, maar met 1,8 procent winst was dit nog steeds een topdag voor aandelenbeleggers.

De bankaandelen behieden in heel Europa hun winsten die ze in de voormiddag in anticipatie opbouwden. Op Euronext Brussel won Dexia 3,8 procent, Ageas wist er 5,1 procent bij te tellen. Dexia behoort in Europa tot de banken met de grootste blootstelling aan Griekse overheidsobligaties. Het aandeel is sinds de piek van midden februari met 40 procent teruggevallen.

Ook op de obligatiemarkten bewoog er wat. De tweejaarsrente op Grieks en Portugees schuldpapier zakt met respectievelijk 140 en 70 basispunten maar dat was ook voor de Griekse stemming al het geval.

In Brussel viel verder de forse koersdaling van Keyware op. Het aandeel zakte meer dan 10 procent en is voor het eerst sinds mei 2009 opnieuw een centjesaandeel. Eerder op de dag meldde Reuters dat Keyware alle gesprekken met potentiële overnemers had stopgezet. 'We steken er geen tijd meer in', zo citeerdehet persagentschap de topman, die sinds oktober vorig jaar herhaaldelijk wist te zeggen dat er 'veel interesse was' in Keyware. Maar in een gesprek met De Tijd luidt het anders. 'Er zijn nog altijd gesprekken en we wachten tot er iemand de juiste prijs biedt. Anders gaan we gewoon zelf door.'

Ookopp Wall Street sloten de indexen ook in de plus. De voorbije dagen anticipeerden beleggers al fors op het Griekse akkoord. De bevestiging kan op iets minder enthousiasme rekenen, maar een positief cijfer van op de huizenmarkt droeg bij aan het sentiment. Er werden in mei 8,6 procent meer contracten voor de aankoop van bestaande huizen afgesloten dan in april. Fijn nieuws, uit een hoek waar de jongste tijd vooral slecht nieuws kwam.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud