Advertentie

China verkiest euro's over dollars

Foto: BLOOMBERG/Hannelore Förster

China, dat met 2,45 biljoen dollar (1,91 biljoen euro) de grootste reserve aan buitenlandse valuta ter wereld bezit, draait voor het beleggen van dat geld steeds meer zijn rug naar de VS. Europa en Japan zijn de winnaars.

Het land heeft de jongste tijd 'een flink pak' Europese obligaties gekocht, zegt Yu Yongding, een gewezen adviseur van de Chinese Volksbank die deel uitmaakte van een adviescomité voor buitenlands beleid dat tussen 2 juni en 2 juli Frankrijk, Spanje en Duitsland bezocht. Het Japanse ministerie van Financiën meldde op 9 augustus dat China in de eerste helft van 2010 voor 20 miljard dollar meer aan Japans schuldpapier had gekocht, dan het verkocht had. Dat is het snelste aankoopgedrag in minstens vijf jaar tijd.

'Diversicatie moet een basisprincipe zijn', zegt Yu, die er aan toevoegt dat een 'Chinese centrale bankier van topniveau' hem gevraagd had de Europeanen te verzekeren van China's vertrouwen in de economie en munt van hun continent. 'We verkochten geen Europese obligaties of participaties. Integendeel, we kochten er een flink pak bij.'

De Chinese houding kan het voor de dollar moeilijker maken om terug op te veren, nadat hij 10 procent gezakt was onder zijn hoogtepunt in juni. China verminderde zijn reserve aan Amerikaans overheidspapier met 72,2 miljard dollar of 7,7 procent tegenover het recordpeil in juli vorig jaar.

Bernanke

De Chinezen zullen zeker ook met belangstelling geluisterd hebben met de bezorgde uitspraken die FED-voorzitter Ben Bernanke de afgelopen week deed. Die kondigde toen nieuwe stimulerende maatregelen aan om het sputterende herstel terug op gang te trekken. Maar het herstel zal in elk geval in een trager tempo verlopen dan tot nu toe voorspeld, klonk het in een mededeling van het Federal Open Market Committee.

De Aziatische centrale banken houden zo'n 60 procent aan van de buitenlandse valutareserves in de wereld. Er zijn steeds mee aanwijzingen dat ze hun rug draaien naar de dollar en de euro als een relatief veilige haven beschouwen. Ook Zuid-Korea, Maleisië en India hebben hun dollar-reserves de afgelopen maanden afgebouwd.

De IMF-cijfers over de verdeling van de valuatareserves tonen voorlopig nog geen spectaculaire verschuivingen ten voordele van de euro. In de eerste jaarhelft bleef het aandeel van de euro schommelen rond de 27,2 tot 27,3 procent. Maar men moet er wel rekening mee houden dat dit cijfer vertekend is door de tuimeling met ruim 5 procent ten opzichte van de dollar in het begin van het jaar door de speculaties over de Griekse schuldencrisis.

Nogal wat analisten gaan ervan uit dat de internationale beleggingsgemeenschap moeilijk anders kan dan meer te investeren in de eurozone. 'Ze kunnen niet al hun eieren in het mandje van de Amerikaanse overheidsobligaties leggen', zegt Dwyfor Evans, een analyst in Hong Kong van State Street Global Markets LLC.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud