Di Rupo ontketent kaalslag bij strips

(foto: Thierry du Bois)

Op de Brusselse fixingmarkt is een op de vier strips op Belgische aandelen dinsdag met minstens 10 procent teruggevallen. De strips, die recht geven op een verminderde roerende voorheffing bij de uitkering van een dividend, worden nutteloos en dus waardeloos als de voorstellen van formateur Elio Di Rupo worden uitgevoerd.

(tijd) - Wie een strip en bijbehorend aandeel in portefeuille heeft, moet slechts 15 procent roerende voorheffing betalen op het dividend in plaats van de gebruikelijke 25 procent. Formateur Di Rupo stelde maandag op pagina 15 van zijn lijvige nota een tarief voor van 25 procent voor alle aandelen. Dat maakt de strips op slag nutteloos.

De strips van aandelen als Bekaert, Exmar, Telenet, GBL, Roularta en Nyrstar zakten dinsdag bij de enige fixing om 15 uur met tientallen procenten. De grootste uitschuiver maakte de strip van Nyrstar: -67 procent tot 0,002 euro.

De koersvallen vinden doorgaans plaats tegen stevige volumes. Zo zakte de strip van Ackermans & van Haaren - een favoriet onder kleine Belgische langetermijnbeleggers - met 11 procent tot 1,25 euro. Bijna 4.000 strips verwisselden van eigenaar, tegenover een gemiddelde van 959 stuks.

De voorstellen van Di Rupo dreigen ook de 'discriminatie' van aandelen tegenover staatspapier te bestendigen. De 'harmonisatie' van de roerende voorheffing op dividenden betekent door de afschaffing van de strips dat de meeste langetermijnbeleggers onder de Belgische kleine beleggers voortaan 25 in plaats van 15 procent roerende voorheffing betalen.

Omgekeerd KB15

Dat is dus meer dan de 20 procent roerende voorheffing op vastrentende effecten die de formateur voorstelt. De ongelijke behandeling van aandelen en obligaties dateert van 22 januari 1990. Toen verlaagde de toenmalige minister van Financiën, Philippe Maystadt, de roerende voorheffing op vastrentende effecten van 25 naar 10 procent, terwijl de fiscus op aandelen 25 procent bleef claimen.

In de beurswereld - die toen net als nu met een acute bloedarmoede kampte - stond die 'positieve discriminatie' voor staatspapier te boek als een 'omgekeerd KB15'. Met dat KB15 moedigde de Belgische regering in een geïnspireerd stukje wetgeving in 1982 risicokapitaal en beleggingen op de beurs aan. De VV-strips zijn trouwens een laatste erfenis van dat KB15.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud