Advertentie
Advertentie

Euronext Brussel: Kinepolis en RHJ in de kijker

©Belga

De Bel20 is dinsdag voor het eerst in twee weken lager gesloten. De index verloor een half procent tot 2.536,22 punten.

De financiële aandelen waren de sterkste dalers in Brussel. Maandagavond verlaagde Fitch de rating van BNP Paribas tot AA- en zei ECB-bestuurslid Christian Noyer dat sommige banken van de eurozone met financieringsmoeilijkheden kampen. KBC verloor 1,3 procent op 33,28 euro, Dexia zakte 1,3 procent tot 3,33 euro. Verzekeraar Ageas (+0,2% tot 2,09 euro) bleef wel overeind.

Naast Ageas bleven enkel vastgoedbevak Befimmo (+1,1% tot 57,89 euro) en Ackermans & van Haaren (+0,5% tot 52,47 euro). Colruyt sloot onveranderd op 190 euro.

Op de brede markt zorgden de analisten voor de grootste koersbewegingen. In een erg scherp rapport herhaalde Wim Gille van Royal Bank of Scotland zijn verkoopadvies voor Agfa-Gevaert met een koersdoel van 2,50 euro. Volgens Gille zitten de grafische activiteiten van het beeldvormingsbedrijf uit Mortsel in een structureel dalende trend, en zal het bedrijf omzet moeten kopen door bedrijven over te nemen. 'Compleet onjuist', zei Viviane Dictus, woordvoerster van Agfa in een reactie. Agfa zakte 3,2 procent tot 5,45 euro.

Kinepolis (+2% tot 45,30 euro) profiteerde van een positief rapport van ING-analist Filip De Pauw. 'Kopen', luidt het advies. De analist, die zijn koersdoel voor Kinepolis optrekt van 50 naar 57 euro, verwacht wat de winst van Kinepolis dit jaar met 22 procent zal stijgen dankzij de hogere ticketprijzen, de stijgende verkoop van drank en voeding en aanhoudende kostencontrole. Bovendien zal de waarde van het vastgoed langzaamaan tot uiting komen.

Elia zakte 2,6 procent tot 25,61 euro. De hoogspanningsnetbeheerder heeft zijn kapitaalverhoging van bijna 300 miljoen euro succesvol afgerond.

RHJ International (RHJI) steeg 2,3 procent tot 6,19 euro. RHJI neemt KBC Asset Management Dublin over voor 23,7 miljoen euro. Dat KBC-filiaal, dat de bank-verzekeraar afstoot in het kader van haar herstructureringsplan, beheert ongeveer 4 miljard euro voor vermogende klanten.

RHJI vormt zich momenteel om van industriële holding tot een Europese financiëledienstengroep. Eind vorig jaar nam RHJI de Britse zakenbank Kleinwort Benson over voor 240 miljoen euro. Bedoeling is om een vermogensbeheer- en adviesactiviteit uit te bouwen onder de naam Kleinwort Benson met een beheerd vermogen van 10 miljard euro. 'De deal vandaag is een mooie add-on voor Kleinwort Benson', reageren analisten.

Volgens Tom Simonts van KBC Securities betaalt RHJI een lage prijs en vormt KBC Asset Management Dublin een geografische uitbreiding van de activiteiten. RHJI heeft nu zo'n 10 miljard euro activa onder beheer.

'Het aandeel noteert met een korting van meer dan 40 procent tegenover de intrinsieke waarde. We adviseren het aandeel te kopen', zegt Hans D'Haese van Bank Degroof. Tom Simonts van KBC Securities, die eveneens een koopadvies heeft, spreekt van een 'betoverend hoge' korting.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud