TiGenix enige uitschieter in Brussel

De Bel20 is met een lichte winst de dag uitgegaan (+0,4%). Beleggers hielden het kalm, bij gebrek aan sturend nieuws. In de VS bleef Wall Street gesloten, naar aanleiding van Thanksgiving. En ook in Europa stond er weinig op de agenda.

Agfa-Gevaert herstelde wat van de klap van woensdag (+3,2% tot 3,58 euro). Gisteren beleefde het technologiebedrijf nog de op twee na slechts beursdag ooit. Het verloor 18 procent van zijn beurswaarde.

Analisten reageerden gisteren overwegend negatief op het kwartaalrapport van Agfa. De een merkte op dat er amper organische groei (exclusief overnames en wisselkoersverschillen) was. Een ander vreest voor de impact van de stijgende zilverprijs op de winst van Agfa. 'Er bestaat een reëel gevaar dat de winst dit jaar tekort zal schieten tegenover de prognoses', aldus een Petercam-analist.

Siddy Jobe van Bank Degroof verlaagde donderdag zijn koersdoel voor Agfa van 6 euro naar 5,15 euro. Hij verlaagt zijn winstverwachting (recurrente ebit) voor 2011 met 34 procent tot 172 miljoen euro. Dat betekent dat de recurrente bedrijfswinst in 2011 een pak onder het cijfer van 2010 zal uitkomen.

'Als gevolg van de forse koersreactie gisteren, stellen we onze verwachtingen voor de zilverprijs drastisch bij. We rekenden eerder met de voortschrijdend gemiddelde (17 dollar per ounce) maar houden vanaf nu rekening met de marktprijs, namelijk 27 dollar per ounce. We merken dat ook de markt dat doet', aldus Jobe. Dat heeft een enorme impact op zijn winstprognose. Zilver is de belangrijkste grondstof bij Agfa en die 27 dollar zal in 2011 de ebitda met 147,8 miljoen euro drukken.

Behalve Agfa waren er weinig uitschieters. Binnen de Bel20 bewogen enkel Telenet (+2%), Befimmo (+1,9%), Solvay (+1,1%) en Umicore (+2,4%) meer dan een procent. Die laatste werd opnieuw in verband gebracht met een overname van het Duitse Süd-Chemie.

Op de brede markt viel wel de koerswinst bij TiGenix (+10,8% tot 1,33 euro) op. Het was pas de tweede keer in 20 handelsdagen dat het aandeel steeg. Sinds half september verloor het bedrijf, dat aan een kapitaalverhoging werkt, de helft van zijn beurswaarde. 'Ik zou niet te veel aandacht besteden aan de koersopstoot', zei een handelaar. 'Dat aandeel is de laatste tijd een ware jojo.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud