Trichet onderstreept belang besparingen

Trichet in Jackson Hole, Wyoming

Het uitstellen van de besparingen in de private en publieke sector is 'zeer gevaarlijk'. Dat heeft ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet gezegd in Jackson Hole, waar het kruim van de centrale bankiers bijeen is voor hun traditionele zomersymposium. Als de besparingsronde op de lange baan wordt geschoven, riskeren we in zijn woorden een 'verloren decennium' zoals Japan.

'De lessen uit het verleden tonen dat het afrekenen met een erfenis van opgebouwde onevenwichten geen eenvoudige taak is', zei de voorzitter van de Europese centrale bank (ECB). 'Maar het is een belangrijke eerste voorwaarde voor een aangehouden duurzaam herstel'.

'De belangrijkste macro-economische uitdaging voor de komende tien jaar is te verzekeren dat we niet in een nieuw "verloren decennium" verzeilen', oordeelde Trichet, die niet inging op het Europese monetaire beleid.

Lans

De jongste maanden brak de Fransman een lans voor saneringen in plaats van extra stimuli. Met die houding trekt hij een andere kaart dan de Verenigde Staten, die vooral de tweede piste bewandelen om de groei aan te zwengelen.

Door het belang van besparingen te benadrukken, reageerde Trichet impliciet op critici die erop aandringen dat de ECB zijn focus verlegt op de groei op korte termijn. 'Ik geloof dat die houding zeer gevaarlijk zou zijn voor onze economieën', zei de centrale bankier. 'Er bestaat een heel duidelijk voorbeeld van de gevolgen van met schulden te leven: Japan in de jaren negentig'. 

Eerder nam zijn Amerikaanse tegenhanger, Ben Bernanke, het woord in Jackson Hole. In zijn toespraak verzekerde de voorzitter van de Federal Reserve dat de centrale bank 'alles zal doen wat ze kan' om het economisch herstel te verzekeren. Daarmee zette Bernanke de facto de deur open voor bijkomende stimuli, na de stroom sombere berichten over de Amerikaanse huizen- en arbeidsmarkt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect