Advertentie

Beleggers met de daver op het lijf

©REUTERS

De Aziatische beurzen krijgen harde klappen. De Nikkei-index in Tokio tuimelt meer dan 3 procent lager. De Europese beurzen zakken een half procent na de baisse van gisteren. Berichten over een verzwakkende Chinese economie en de vrees voor een escalatie in het conflict tussen Oekraïne en Rusland wegen op het beleggerssentiment.

De Nikkei-index in Tokio tuimelt ruim 3 procent lager. De bredere Azië-index MSCI Asia Pacific zakt 2 procent en is op weg naar het grootste weekverlies sinds mei 2012. Gisteren verloren ook de indexen in Europa en op Wall Street zowat anderhalf procent.

Dit weekend staat een referendum in de Oekraiënse Krimrepubliek op het programma en dat maakt investeerders duidelijk nerveus. De spanningen hebben vooral ook impact op de Russische beurs, die deze week bijna 10 procent verloor. Tegelijkertijd zit door de spanningen de tarweprijs in de lift. Oekraïne is een van de belangrijkste tarwelanden ter wereld. Gisteren zei een Cargill-topmanager aan De Tijd dat hij zich zorgen maakt over de situatie en de mogelijke impact op de voedselprijzen.

China

Maar dat is niet de enige zorg. Ook de Chinese economie zaait twijfels. 'Er is elke dag slecht nieuws', zegt een een fondsbeheerder in Peking aan Bloomberg. De export viel in februari onverwacht terug met 18 procent. Gisteren bleek ook dat de groei van de industriële productie tijdens de eerste twee maanden van het jaar aan het traagste tempo groeide sinds het uitbreken van de financiële crisis. En ook de groei van de detailhandelsverkopen bleef achter op de verwachtingen. 

Dat maakt dat JPMorgan, Barclays en Merrill Lynch een pak pessimistischer zijn geworden voor het groeiland. De groeiprognose van JPMorgan voor het eerste kwartaal gaat van 7,2 naar 6,2 procent, Merrill Lynch verlaagt zijn verwachting van 8 naar 7,3 procent. Ook Barclays zit nu op 7,3 procent.

6.2%!! Jeez RT @ReutersJamie: JP Morgan slashes China Q1 GDP forecast to 6.2% from 7.2%, and Barclays cuts its Q1 forecast to 7.3%.— Fabrizio Goria (@FGoria) March 14, 2014


Tel daarbij de toenemende bezorgheid over de kredietmarkten in China, en dat vormt samen mogelijk een explosieve cocktail. Onlangs beleefde China zelfs zijn 'Bear Stearns moment' met de eerste wanbetaling op obligaties van een Chinees bedrijf. Beleggers vrezen nog meer wanbetalingen. 

Dat mist ook zijn effect niet op de aandelenkoersen van Chinese banken. De beurswaarde van de vier grootste Chinese kredietverleners is dit jaar al met 70 miljard dollar gedaald. Het betreft ICBC, China Construction Bank, Agricultural Bank of China en Bank of China. De vier waren in 2011 nog beurslievelingen toen ze de vruchten begonnen te plukken van de enorme kredietstromen van de jaren ervoor. Maar investeerders beginnen steeds meer te denken dat een groot deel van die kredieten binnenkort als 'slechte kredieten' in de boeken zullen komen te staan. 

Door de zorgen over China beleeft ook koper een rotweek. Koper was niet meer zo goedkoop sinds 2010. ‘Chinese traders gebruiken het edelmetaal steeds meer als onderpand voor goedkope leningen in dollar. De traders investeren de centen daarna in Chinese activa met hogere rendementen.' Dat heeft de voorbije maanden gezorgd voor een stijgende kopervraag vanuit China, maar dat koper belandde eerder in magazijnen dan in Chinese fabrieken.

Marktpartijen vrezen dat indien China geconfronteerd zal worden met nog meer defaults op obligaties, grote kopertonnages (onderpand) plots op de markt gedumpt zullen worden, met alle gevolgen vandien.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud