Bitcoin onder druk na oprollen Silk Road

Een lading bitcoins. (foto: AFP) ©AFP

De FBI heeft de beruchte online zwarte markt Silk Road opgerold. Via de website werden anoniem drugs verhandeld en allerhande criminele diensten aangeboden. In bitcoin, de virtuele munt. Goed voor een tegenwaarde van meer dan 700 miljoen euro.

De Amerikaanse politie hield woensdag de 29-jarige Ross William Ulbricht aan in San Francisco. Hij zou achter Silk Road zitten. Online is hij bekend onder het alias 'Dread Pirate Roberts' (DPR). Aan de arrestatie van Ulbricht ging een maandenlang onderzoek vooraf.

De FBI noemt Silk Road in de aanklacht 'de meest geavanceerde en uitgebreide criminele marktplaats op het internet'. Duizenden dealers zouden de site hebben gebruikt om drugs te verkopen. Andere criminele handelswaar varieerde van handleidingen voor het kraken van pinautomaten tot wapens en zelfs diensten van huurmoordenaars.

De website had meer dan 900.000 gebruikers. De handel werd betaald in bitcoin. Dat is de virtuele munt die de voorbije jaren uitgroeide tot een belangrijk anoniem betaalmiddel. Door die anonimiteit is de munt populair bij (internet)criminelen en witwassers.

De bitcoinhandel op Silk Road had een tegenwaarde van meer dan 700 miljoen euro. Het opdoeken van de site is dan ook een flinke tegenvaller voor de virtuele munt. Kort na het opdokken van de marktplaats verloor de bitcoin bijna 9 procent van zijn waarde. Ook vandaag staat de munt onder druk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud