Advertentie
Advertentie

Dexia-belegger erft hefboomfonds met staatsgarantie

'Wij zullen de komende dagen maatregelen nemen om de waarde voor de aandeelhouders op te krikken', hebben minister van Financiën Didier Reynders en premier Yves Leterme vannacht gezegd. In de tussentijd houdt de Dexia-belegger aan de redding van zijn bank slechts een beursgenoteerd hefboomfonds met staatswaarborgen over.

Leterme en Reynders deden vannacht alle moeite om uit te leggen dat de Dexia-klanten en -personeelsleden gebaat zijn bij de redding van Dexia. 'De klanten zijn 200 procent veilig. We geloven dat de nationalisering van Dexia Bank België ook de beste oplossing is voor de personeelsleden van de bank.'

Maar wat met de aandeelhouder? Ook die kwam ter sprake. En dan niet alleen in de vorm van de Arco-vennoten die een voorkeursbehandeling uit de brand wisten te slepen. 'We zullen de komende dagen maatregelen nemen om de waarde voor de aandeelhouders op te krikken', zei Leterme. Op welke manier dat zal gebeuren, zei de premier niet.

In de tussentijd heeft de Dexia-aandeelhouder vooral uitzicht op een belegging in een hefboomfonds met staatswaarborg. De gezonde brokken - de Franse, Belgische en Luxemburgse bankactiviteiten - zijn uit de holding gelicht, of staan op het punt om eruit te worden getild.

'Er blijft een portefeuille met een inventariswaarde van 180 miljard euro over', zei Leterme vannacht. Iets meer dan de helft daarvan wordt wellicht ingenomen door de 'erfenisportefeuille' van Dexia: het restant van de enorme beleggingsportefeuille die Dexia in de gloriejaren in aanloop naar 2007 volpropte met obligaties (onder meer Grieks schuldpapier), leningen, en gestructureerde producten van uiteenlopende kwaliteit. 

Mogelijk blijven ook de Italiaanse (Crediop) en Spaanse dochter (Sabadell) nog in de Dexia-holding zitten. Beide entiteiten zijn bezwaarlijk kroonjuwelen te noemen.

Een belegging in Dexia komt voortaan neer op een belegging in een hefboomfonds met staatswaarborg. De erfenisportefeuille slorpt immers zo'n 40 miljard euro aan kortetermijnfinanciering op. Dat geld moet Dexia om de x aantal weken of maanden gaan lenen op de markten, enkel en alleen om zijn voortbestaan te garanderen. Om die financiering binnen te rijven dient de staatswaarborg.

De Dexia-belegger moet hopen dat het geld dat voortkomt uit de verkopen van activa volstaat om een deftig stootkussen (lees: eigen vermogen) aan te leggen.

Het Dexia-aandeel noteerde vorige week donderdag, toen de handel opgeschort werd, tegen 85 eurocent. De toekomstige koersevolutie zal in grote mate afhangen van de waarde van de erfenisportefeuille.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud