Advertentie

Draghi zet deur op kier

(foto: AFP)

Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank, zet de deur op een kier(tje) voor meer interventies. Voorwaarde is wél dat de overheden van de eurozone een strikt 'begrotingspact' sluiten. Dan kunnen 'andere elementen volgen, maar de volgorde is van belang'.

De eerste doortocht van Mario Draghi in het Europees Parlement was meteen voer voor doorgewinterde ECB-watchers. Ogenschijnlijk klonk de voorzitter van de Europese Centrale Bank erg streng en focuste hij sterk op de taak van de overheden, die vaart moeten maken met de sanering van hun overheidsfinanciën.

Maar toch laat hij in zijn toespraak de deur op een kier. Vrij vertaald geeft Draghi de boodschap dat de overheden van de eurozone eerst een sluitend begrotingspact moeten sluiten en er 'dan gepraat kan worden'.

Volgorde

Maar Draghi erkent dat zo'n pact mogelijk niet zal volstaan. 'Je kunt de vraag stellen of zo'n begrotingspact genoeg is om de markten te stabiliseren en hoe een geloofwaardige langetermijnvisie op korte termijn kan helpen. Ons antwoord is dat het duidelijk het belangrijkste element is om te beginnen'.

Vertrouwen werkt achterstevoren: als er zekerheid is op lange termijn, is er ook op korte termijn beterschap

Mario Draghi

ECB-voorzitter

Maar, dan komt de cruciale zinsnede voor 'Frankfurtologen': 'Andere elementen kunnen volgen, maar de volgorde is van belang'.

Waarom eerst een begrotingspact? 'Vertrouwen werkt achterstevoren: als er zekerheid is over de lange termijn, is het gemakkelijker om op korte termijn het vertrouwen te behouden', zegt Draghi

Contouren

Stilaan lijken de contouren van een grote eurodeal zich af te tekenen. Daarbij sluiten de politieke leiders van de eurozone op Frans-Duits aansturen een strikt begrotingspact, dat alle lidstaten in een streng 'Duits' keurslijf stopt.

Zo'n begrotingspact is essentieel vervolgens om de ECB over de brug te krijgen met onbeperkte interventies op de obligatiemarkten, om de eurozone te stutten. Nu het Europees noodfonds ook bij monde van de Duitse minister van Financiën een doodgeboren kind is, is de ECB de enige die op korte termijn kan verhinderen dat beleggers de muntunie aan flarden schieten.

Maar een voorafgaand streng begrotingspact is wel een essentiële voorwaarde om het verzet van Berlijn en Frankfurt tegen een actievere rol van de ECB te breken. Beide hebben immers nog nachtmerries van het 'afscheidscadeau' van de Italiaanse ex-premier Silvio Berlusconi.

Die versoepelde immers toen zijn voorgenomen besparingen, luttele dagen nadat de ECB Italië met de reanimatie van zijn obligatie-inkopen ter hulp snelde. Die 'kaakslag' overtuigde Frankfurt er van dat het met forse obligatie-inkopen alleen maar lakse overheden het signaal zou geven dat ze geen orde op zaken moeten stellen, door de 'marktprikkel' weg te nemen. Een begrotingspact moet die vrees milderen.

 

NOG TIEN DAGEN VOOR DE REDDING VAN DE EUROZONE

> 1 december
De Franse president Nicolas Sarkozy moet in zijn kaarten laten kijken tijdens een toespraak in Toulon. Voor Sarkozy wordt het balanceren tussen het afstaan van soevereine macht op begrotingsvlak en de wensen van zijn eigen gaullistsche achterban.

> 2 december
De Duitse bondskanselier Angela Merkel geeft tekst en uitleg in de Bondsdag. Het kan een direct of indirect antwoord zijn op de speech van Sarkozy.
Sarkozy ontvangt de Britse premier David Cameron om te praten over de toekomst van de eurozone.

> 5 december
De Italiaanse premier Mario Monti staat voor zijn lakmoestest. Hij moet duidelijk maken welke opofferingen de Italianen moeten brengen om een volwaardig lid te blijven van de eurozone.
Niet alleen de besparingen zijn cruciaal, ook de maatregelen die Monti moet voorstellen om de groei aan te wakkeren zullen door de markten tegen het licht worden gehouden.

> 7 december
Het Griekse parlement moet de besparingsbegroting van 2012 goedkeuren en dat plan zal het land voor een vijfde jaar op rij in een recessie duwen.
In Marseille vergadert de EVPfractie.
De centrum-rechtse Europese leiders ontmoeten daar Merkel en Sarkozy. In de marge zou wel eens een akkoord over de nieuwe Europese spelregels kunnen worden bekendgemaakt.

> 8-9 december
Eerst is de Europese Centrale Bank (ECB) aan de beurt. Het is uitkijken welke beslissingen de centraal bankier van de eurozone nog in huis heeft.
Later op de dag zullen de Europese leiders vergaderen en beslissen over de toekomst van de euro. Berlijn wil alleen maar meer geld op tafel leggen als het centrale overzicht op de begrotingen wordt verstevigd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud