ECB gooit reddingsboei van 1.000 miljard uit

ECB-voorzitter Mario Draghi ©Bloomberg

De Europese Centrale Bank haalt alles uit de kast om de strijd tegen de hardnekkig lage inflatie aan te binden. Met onder meer een inkoopprogramma van herverpakte bedrijfskredieten belooft voorzitter Mario Draghi liefst 1.000 miljard euro in de strijd te gooien.

Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank, had vorige maand vanuit de bankiersconferentie in Jackson Hole al aangegeven dat hij zich zorgen maakt over de chronisch lage inflatie en dito groei in de eurozone. Daardoor dreigt de ECB de komende jaren consistent haar enige doelstelling, een inflatie van minder dan, maar dicht bij 2 procent, royaal te rateren.

En dat is zorgwekkend: de eurozone heeft een scheut inflatie hard nodig om de reële schuldenlast draaglijk te maken én de noodzakelijke herstructurering in de crisislanden minder pijnlijk te maken.

Draghi kopt nu de voorzet die hij zichzelf in Jackson Hole gaf binnen. Hij verlaagt ten eerste de rente nog eens met 10 basispunten, tot 0,05 procent. Dat lijkt een oefening in nutteloosheid: welk verschil kan 0,05 in plaats van 0,15 procent basisrente maken voor de reële economie?

De maatregelen zullen een niet geringe impact op onze balans hebben
Mario Draghi,
ECB-voorzitter

Toch zit er een logica achter: de ECB zal vanaf 18 september spotgoedkope langlopende leningen (TLTRO's) verstrekken aan de banken om de kredietverlening aan kmo's aan te zwengelen. Door die leningen nóg goedkoper te maken, willen de centraal bankiers er zeker van zijn dat banken maximaal gebruik maken van dit nieuwe instrument.

De Tijd legt uit

ABS: asset backed securities of herverpakte kredieten. Een voorbeeld. Een bank kan bijvoorbeeld 1.000 leningen aan kmo’s of hypothecaire kredieten bundelen, omzetten in effecten en verkopen om ze niet meer op haar balans te moeten boeken. 

 

Maar vooral: de ECB start met de inkoop van herverpakte bedrijfskredieten (ABS'en). Met andere woorden: als de banken geen kredieten willen verlenen, zal de ECB het proberen zélf te doen door verhandelbare kredieten te kopen. Bovendien start de ECB ook een nieuw - het derde - inkoopprogramma voor pandbrieven, bankobligaties met onderpand (vooral hypotheken).

Een grootschalige aankoop van staatsobligaties (QE) is tot nader order onwaarschijnlijk. Vooral in Duitsland blijft een dergelijke ingreep erg omstreden. Maar toch belooft Draghi dat de vandaag aangekondigde stimulus omvangrijk zal blijken. 'De maatregelen zullen een niet geringe impact op onze balans hebben', zei de voorzitter op de persconferentie.

Hij verduidelijkt dat het de bedoeling is de balans weer naar het peil van begin 2012 te brengen. De facto suggereert Draghi zo dat er 1.000 miljard euro stimulus komt, aangezien de balans van de ECB tussen begin 2012 en nu van ruim 3.000 miljard naar goed 2.000 miljard euro kromp (zie grafiek).

De voorbije twee jaar kromp de balans van de ECB fors, vooral omdat banken eerdere langetermijnkredieten terugbetaalden. Dit in tegenstelling tot de Amerikaanse centrale bank, die met de inkoop van staatspapier volop in stimulusmodus bleef. 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect