Advertentie

ECB zet deur open voor verse stimulus

ECB-voorzitter Mario Draghi ©AFP

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt de rente onveranderd, maar zet de deur open voor verse stimulus later dit voorjaar. De bestuurders zijn het zelfs roerend eens dat daar 'onconventionele maatregelen' - lees: onder meer geld drukken om obligaties te kopen - bij kunnen zitten.

De lager dan verwachte inflatie in maart heeft de druk op de ECB verhoogd om in te grijpen. De inflatie zakte vorige maand tot amper 0,5 procent, het laagste peil in meer dan vier jaar. De ECB streeft naar een inflatie van 'minder dan maar dicht bij 2 procent'.

Het status-quo van het rentebeleid was verwacht, hoewel enkele bestuurders van de ECB vorige week zeiden dat zij niet-conventionele maatregelen overwogen om de inflatie op te krikken en de euro naar omlaag te duwen.

Die boodschap versterkt voorzitter Mario Draghi nog in zijn persconferentie. 'De bestuurders zijn het unaniem eens om onconventionele maatregelen te nemen om langdurig lage inflatie te bekampen', klinkt het.

Opmerkelijk: de ECB zet zelfs de zinsnede 'kwantitatieve versoepeling' (lees: op 'Amerikaanse wijze' geld drukken om in bulk obligaties of bedrijfskredieten in te slaan, red.) in een tweet, wat tot voor kort ondenkbaar zou geweest zijn.

Draghi: The GC is unanimous in its commitment to using also unconventional instruments within mandate to cope with prolonged low inflation— ECB (@ecb) 3 april 2014

Frankfurt broedt dus op verscheidene maatregelen om de economie aan te zwengelen. Eén optie is de aankoop van staats- of bedrijfsobligaties. Jens Weidmann, de voorzitter van de Duitse Bundesbank, zei vorige week dat hij een dergelijke ingreep niet meer uitsluit. Obligatieaankopen zouden de langetermijnrente naar omlaag duwen. Voor het eerst laat Draghi weten dat er in de schoot van de raad van bestuur ook expliciet over zo'n kwantitatieve versoepeling gesproken is.

Draghi laat ook expliciet weten waarom volgens hem een langdurige lage inflatie ongewenst is. Gewoon omdat het de reële schuldenlast van bedrijven en overheden hoog houdt. Ruw gesteld heeft elke economie als 'smeerolie' een beetje inflatie nodig, om consumenten en bedrijven aan te zetten tot spenderen én om de reële schuldenlast te verlichten.

Euro

Mede uit bezorgdheid over die lage inflatie komt Draghi ook voor het eerst sinds februari 2013 met een scheut 'verbale interventie' voor de euro. Hij laat weten de 'wisselkoers aandachtig in de gaten te houden'. Wat eigenlijk codetaal is voor: 'we vinden de euro te duur'. Een dure euro weegt extra op de inflatie, omdat hij ingevoerde producten goedkoper maakt.

Een andere stimulusoptie voor de ECB is de aankoop van herverpakte bankkredieten of de verstrekking van nieuwe langetermijnkredieten aan de banken. Zo'n maatregelen kan de kredietverlening van de banken aan ondernemingen en gezinnen stimuleren.

Ten slotte denkt de ECB potentieel aan de invoering van een negatieve depositorente. Dat is de rente die de banken krijgen wanneer ze geld parkeren bij de centrale bank. Een negatieve depositorente, die met minstens één maand is uitgesteld, zou de marktrente en de euro omlaag duwen en de banken onder druk zetten om meer kredieten te verlenen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud