'Eurocrisis oplosbaar in één tot twee jaar'

De eurocrisis kan in één tot twee jaar worden opgelost als de landen hun begrotingsbeloften houden. Dat zegt Klaus Regling, de topman van het Europese noodfonds EFSF, in een interview dat maandag in Der Spiegel verschijnt.

Regling beklemtoont dat de EFSF zijn taak heeft vervuld. 'Als wij er niet waren geweest, maakten Portugal en Ierland geen deel meer uit van de eurozone.'

De EFSF, dat tot 440 miljard euro leningen kan verstrekken, wordt binnenkort vervangen door het permanente noodfonds ESM, dat 500 miljard kan uitlenen. De start van het ESM, die was gepland op 1 juli, heeft vertraging opgelopen omdat Duitsland zijn deelname nog niet heeft geratificeerd.

Het Duits grondwettelijk hof zal pas op 12 september een oordeel vellen over het ESM. Regling geeft toe dat een ESM zonder de participatie van Duitsland niet veel zin heeft.

Angel Gurria, de topman van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, is somberder dan Regling. De noodfondsen EFSF en ESM zijn niet genoeg, de Europese Centrale Bank (ECB) moet meer doen', beklemtoonde hij op een persconferentie in Slovenië. 'De ECB moet starten met het onbeperkt opkopen van obligaties. Hoe sneller hoe beter.'

De ECB houdt donderdag een belangrijke bestuursvergadering. Ze zal wellicht aankondigen dat ze de aankoop van obligaties van probleemlanden hervat. Er groeit een consensus over het principe van de aankopen, maar er is nog geen duidelijkheid over de modaliteiten.

Gurria is optimistisch dat de eurozone ondanks de crisis intact blijft. 'Ik denk dat niemand de eurozone zal verlaten.'

Voormalig ECB-bestuurder Athanasios Orphanides waarschuwde zaterdag op een bijeenkomst van centraal bankiers in Jackson Hole voor overdreven verwachtingen. Hij beklemtoonde dat de ECB niet overhaast maatregelen mag treffen en dat de regeringen eerst hun verantwoordelijkheid moeten opnemen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud