Fed hield levendig debat over derde stimulusrondje

Binnen de Federal Reserve lijken steeds meer leden gewonnen te zijn voor een derde stimulusrondje (QE3 of Quantitative Easing 3) maar die laten dat nog afhangen van bijkomende statistieken over de Amerikaanse economie. Een duidelijk signaal dat QE3 er zal komen, vinden beleggers dus nog niet in de notulen van de vorige vergadering van de Fed op 19-20 juni.

Die notulen werden woensdagavond om 20.00 uur vrijgegeven. De Dow Jones ging op dat moment meteen een half procent omlaag. De vorige stimulusrondjes QE1 en QE2 hebben beiden een lange aandelenhausse in gang gezet. 

'Enkele leden waren van oordeel dat extra stimuli waarschijnlijk nodig zijn om voldoende groei in de werkgelegenheid te verzekeren', luidt het. Enkele (a few) leden lieten tijdens de laatse vergadering van de Federal Reserve op 19-20 juni verstaan dat obligatieaankopen - een derde rondje QE dus - waarschijnlijk nodig zijn, terwijl enkele (several) anderen dat idee steunen als de vooruitgang op de arbeidsmarkt niet bevredigend is, als de 'neerwaartse risico's' toenemen of als de inflatie onder 2 procent dreigt uit te komen.

Uit de notulen blijkt voorts dat sommige leden hun bezorgdheid uitdrukten dat verdere obligatie-inkopen 'op een bepaald punt het functioneren van de markt voor overheidsobligaties kunnen verstoren' en dat dat 'de bedoelde effecten van het beleid kan ondergraven'. Maar het besluit van de leden is desalniettemin dat die risico's 'momenteel laag zijn'.

Belangrijk om aan te stippen is dat de vergadering van de Fed plaats vond voor (!) de berichten dat er in mei slechts 80.000 nieuwe jobs bijkwamen in de VS, minder dan verwacht. En voor het nieuws dat de verwerkende industrie in de VS in juni onverwacht gekrompen is.

Eind vorige maand besliste de Fed wel om Operation Twist te verlengen. Dat komt erop neer dat de Fed kortlopende obligaties zal inruilen voor langlopende met de bedoeling de langetermijnrente te drukken en zo ondernemingen aan te porren investeringen te doen. Fed-voorzitter Ben Bernanke zei na de vergadering wel duidelijk dat de Fed 'bereid is bijkomende maatregelen te treffen indien nodig'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud