Iraanse raketten halen eigen munt onderuit

De Iraanse rakettest die de spanning in de regio naar nieuwe hoogtes, en de Iraanse rial naar nieuwe laagtes duwde - Foto Reuters

De rakettest die Iran afgelopen weekend uitvoerde tijdens militaire oefeningen in de Straat van Hormuz, doet de officieuze koers van de Iraanse munt geen deugd. Hoewel de officiële wisselkoers met de dollar, vastgelegd door de Iraanse centrale bank, niet wijzigde, verliest de rial aan waarde in het grijze circuit.

De koersdaling van de rial is vooral een gevolg van de strengere sancties die de Amerikaanse president Barack Obama heeft aangekondigd. Hij kan nu de rekeningen bevriezen van elke buitenlandse instelling die in de oliesector handelt met de Iraanse centrale bank. Als op een na grootste Opec-lid haalt Iran 80 procent van zijn valuta uit olie-uitvoer.

Die olie-inkomsten zijn doorgaans in dollars. Volgens de officiële wisselkoers van de centrale bank kost een dollar op dit moment 11.180 rial. Er is echter nog een omvangrijk grijs circuit, waarbij agenten van de centrale bank dollars via wisselkantoren doorverkopen aan particulieren, handelaars en bedrijfsleiders.

De koersen die in dat circuit gehanteerd worden, zijn veel gevoeliger voor de internationale ontwikkelingen. Zondag verloor de rial al 5 procent van zijn waarde. Maandag gaat er nog eens zo'n 12 procent af, waardoor een dollar nu al 17.800 rial kost.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud