Italië en Spanje slagen cum laude in eerste test

De Italiaanse eerste minister Mario Monti en de Spaanse eerste minister Mariano Rajoy

De eerste keer dat Spanje en Italië in 2012 bij de markt aankloppen om geld op te halen, moeten beide landen fors minder rente betalen om die belegger te overtuigen.

Italië wil 12 miljard euro ophalen met kortlopend staatspapier. Voor 8,5 miljard euro staatspapier met een looptijd van een jaar moest de Italiaanse schatkist een rente van 2,74 procent bieden. Bij een vorige gelijkaardige lening was dat nog 5,95 procent.

Ook staatspapier met een looptijd van 136 dagen ging vlot de deur uit. Italië haalde 3,5 miljard euro op tegen een rente van 1,64 procent.

Spanje

De Spaanse schatkist slaagde erin 9,98 miljard op te halen bij de eerste veiling van 2012. Ook de rente die Madrid moest bieden om beleggers over de streep te trekken, daalde fors.

Voor staatspapier met een looptijd van 3 jaar eisten beleggers een rendement van 3,384 procent. Bij een gelijkaardige veiling in december was nog 5,384 procent rente nodig om beleggers te overtuigen.

Na de veiling daalde de Spaanse lange rente met 11 basispunten tot 5,21 procent. Ook de Italiaanse rente zakte sterk, met 32 basispunten tot 6,66 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud