Japanners bestormen rijkstenranglijst

Masayosihi Son (Softbank) - Foto Bloomberg ©Bloomberg

De lijst van rijkste mensen ter wereld bevat sinds kort opnieuw Japanse bedrijfsleiders. Met dank aan de steile klim van de Japanse beurs.

Tadashi Yanai prijkt vandaag op de 36ste plaats van de Bloomberg-ranglijst van rijkste individuën. Zijn vermogen dikte sinds nieuwjaar met 4,7 miljard euro aan tot 14,6 miljard. Yanai maakt daarmee veruit de grootste sprong. De man is eigenaar van Fast Retailing, de grootste kledingketen van Azië. Hij bezit tevens twee golfterreinen.

Ook Masayoshi Son bestormt de rijkstenlijst. Hij kreeg er sinds de jaarwende 3,4 miljard euro bij en staat nu op de 68ste plaats met een door Bloomberg geschat vermogen van 10,9 miljard euro. Masayoshi Son is een oude bekende. De topman van de internetreus Softbank, met belangen in circa 900 internetbedrijven, behoorde tijdens de dotcom-hype van begin 2000 ook al tot 's werelds rijksten maar viel sedertdien ver terug.

Met Hiroshi Mikitani, de baas van de onlineretailer Rakuten, is een derde Japanner aan een opmars bezig. Met dank aan de stijgende Japanse beurs, die nu al 50 procent hoger noteert dan op 1 januari.

Comeback

Het is een zoveelste teken van de Japanse comeback. Tot 1994 voerden Japanners elk jaar de Forbes-rijkstenlijst aan. In 1994 was dat nog Yoshiaki Tsutsumi, een vastgoedkoning tijdens de vastgoedzeepbel van de late jaren 80. Tot 1992 heette 's werelds rijkste Taikishiro Mori, ook een vastgoedmogol en toen eigenaar van 82 wolkenkrabbers in hartje Tokio.

Japan is overigens niet het enige land in opmars. Ene Alhaji Danote behoort sinds dinsdag tot het kransje van 35 personen met een persoonlijk vermogen van minstens 20 miljard dollar (zo'n 15,6 miljard euro). Danote is eigenaar van de Danote Cement, een reus in Zwart Afrika. Danote zelf is Nigeriaan en de rijkste mens van Afrika.

Aan de top maakt het Amerikaanse vriendenduo een comeback. Bill Gates heeft onlangs de Mexicaan Carlos Slim van het hoogste schavot gestoten, met dank aan de klim van het aandeel Microsoft. Gates is omgerekend 57 miljard euro waard. Zijn maatje Warren Buffett, oprichter en hoofdaandeelhouder van inmiddels al 's werelds vijfde grootste beursgenoteerde onderneming, wipt over de Spanjaard Amancio Ortega terug naar de derde plaats, met een persoonlijk vermogen van circa 47 miljard euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n