Nyrstar: streng examen voor CEO Junck

Vrijdag voorbeurs komt zinkspecialist Nyrstar met halfjaarcijfers. Meteen een zwaar examen voor CEO Roland Junck. De Luxemburger heeft steeds gewaarschuwd dat mijnen opstarten geen lineair proces is, maar het voorbije halfjaar leverde wel extreem veel bochtenwerk op.

Slide nummer 6 van de presentatie 'Nyrstar Tennessee Mines Analyst Visit - strategy update' (zie grafiek onderaan). Het is een slide die Nyrstar-CEO Roland Junck nog lang zal achtervolgen.

Junck is een schaarse CEO die nog met boude prognoses durft uitpakken. De Luxemburgse CEO ontvouwde op de beleggersdag in Tennessee de ambitie tegen 2016 een bedrijfswinst voor afschrijvingen en afboekingen (ebitda) te halen van 1,5 miljard euro. Dat is een ruime vervijfvoudiging in vergelijking met de 243 miljoen euro over boekjaar 2011.

Op zich is het bijzonder lovenswaardig dat een CEO zijn nek durft uitsteken. Maar zo'n ambitie moet op een bepaald ogenblik natuurlijk gestaafd worden met concrete, harde cijfers. En daar wringt het schoentje. Junck heeft altijd gewaarschuwd dat zijn strategie om Nyrstar van een pure zinksmelter via de overname van een reeks mijnen uit te bouwen tot een geïntegreerd zinkspecialist, geen lineair proces zou zijn.

Bochtig

Maar zeker over het eerste halfjaar is het parcours van Nyrstar wel héél bochtig. Dat Junck een groot deel van zijn aandelenpakket Nyrstar dumpte, ondermijnde nog wat meer het beleggersvertrouwen. Het aandeel noteert nu op het laagste peil in drie jaar en is bijna weer op het peil van april 2009, toen Junck het roer overnam van de verguisde voorganger Paul Fowler.

De koers is op dit ogenblik vernietigend: de beurswaarde bedraagt nog slechts 565 miljoen euro. Dat is nauwelijks meer dan de 490 miljoen euro die de zinkgroep in maart 2011 ophaalde om zijn mijnexpansie te financieren. En minder dan de 739 miljoen euro die Nyrstar zelf neertelde voor de mijnbouwers Breakwater (442 miljoen) en Farallon (297 miljoen).

Maar zeggen dat die overnames beginnen te renderen, is de waarheid geweld aandoen. En over het eerste halfjaar zal de progressie richting de 1,5 miljard in 2016 nihil zijn. Analisten verwachten gemiddeld een ebitda van 120 miljoen euro. Dat is nipt minder dan de 123 miljoen euro over de eerste helft van 2011.

De winstbijdrage van de smeltactiviteiten zal volgens Bank Degroof-analist Bernard Hanssens 'erg zwak' zijn en van 117 miljoen naar 74 miljoen zakken. Maar ook de winstbijdrage van de mijnbouwtak ziet Degroof maar van 26 naar 64 miljoen euro stijgen. En dit terwijl de mijnen van Breakwater in de eerste helft van 2011 maar vier maanden in de rekeningen meetelden en vorig halfjaar de volle zes maanden. Een hele serie mijnen van de groep kampte met productieproblemen, waardoor de voorspelling van Junck dat de opstart niet lineair zal verlopen een beetje te goed uitkwam.

Litanie

ING verwacht dat de ebitda stabiel blijft op 123 miljoen en denkt dat het onderste lijntje van Nyrstar rond break-even zal schommelen, terwijl er vorig jaar nog een winst per aandeel van 26 cent was. ING-analist Emmanuel Carlier somt de litanie van problemen op die analisten de voorbije weken er toe aanzetten hun prognoses fors te verlagen:

- de scherpe daling van de zinkprijs

- de lagere grondstoffenprijzen in het algemeen. Die krikken de kostprijs per gemijnde ton zink op, omdat de samen met zink opgehaalde nevenproducten als koper, zilver en goud minder 'bonus' opleveren.

- de sterke Australische dollar, die de operationele kosten van de smelterij in Australië omgerekend in euro opdrijft 

- hogere werkingskosten van de mijn in Langlois (Québec) bij de opstart

- hogere werkingskosten van de mijn in Coricancha (Peru), door de lagere productie en hogere onderhoudskosten.

Een litanie van tegenvallers, die maken dat CEO Junck vrijdagochtend een serieus examen wacht.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud