Olieprijs stijgt door Iraans wapengekletter

Iran testte onder meer een gloednieuwe grond-naar-zeedoel raket die over middellange afstand kan gebruikt worden - Foto AFP

De spanningen rond het nucleaire programma en de militaire oefeningen van Iran blijven niet zonder gevolgen voor de olieprijs. Maandag konden handelaren er nog niet echt op inspelen omdat de beurs van Londen nog gesloten was. Maar dinsdag komt er meer dan 1 procent bij, waardoor een vat ruwe Brent nu meer dan 108 dollar kost.

Iran is na Saudi-Arabiƫ de grootste olieproducent van de OPEC, de Organisatie van Olie-exporterende Landen. Belangrijker is dat het land grenst aan de strategisch belangrijke Straat van Hormuz. Die nauwe zeestraat verwerkt het gros van alle olie-export uit de Perzische Golf. Als Iran die straat zou afsluiten, zou de oliebevoorrading van de hele wereld in het gedrang komen.

Voorlopig lijkt het niet zo'n vaart te gaan lopen. Zo liet de Iraanse admiraal Mahmoud Mousavi al weten dat het afsluiten van de Straat van Hormuz voorlopig niet aan de orde is. Toch bouwen de markten al wat veiligheidsmarge in. 'Iran is de onberekenbare factor', zei een waarnemer tegen persagentschap Bloomberg. 'De bezorgdheid blijft dat Iran, indien het zich in het nauw gedreven voelt, iets zal doen.'

De oplopende spanningen bleven ook al niet zonder gevolgen voor de officieuze koers van de Iraanse munt, de rial. Die nam een stevige duik ten opzichte van de dollar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud