Advertentie

Sarkozy vs speculant

Na Silvio Berlusconi, lijkt de Franse president Nicolas Sarkozy nu het volgende doelwit (foto: Reuters)

Nu de toestand rond Italië wat luwt, kwam Frankrijk weer volop in het vizier. Beleggers vragen nu 170 basispunten 'Sarkozy-premie' om hun geld voor tien jaar aan Parijs in plaats van Berlijn toe te vertrouwen.

Het was vandaag op zijn zachtst gezegd een woelige beursdag. De Euro Stoxx50 opende 2 procent in het rood, maar na de succesvolle Italiaanse veiling en de daaropvolgende flinke daling van de Italiaanse rente ging de index snel 1 procent omhoog. Bij slot bleef echter maar 0,2 procent winst over.

De Italiaanse rente zakte 34 basispunten tot 6,90 procent. Een opsteker, aangezien 7 procent zowat de drempel is waarbij andere landen zoals Griekenland, Ierland en Portugal hun toevlucht zochten tot Europese noodsteun.

Naast de succesvolle veiling (5 miljard euro kortlopend staatspapier) vonden de markten enige houvast in de benoeming van een overgangspremier in Griekenland: Lucas Papademos, de vroegere vice-voorzitter van de Europese Centrale Bank. En in de steun van de aftredende Italiaanse premier Silvio Berlusconi aan zijn mogelijke opvolger Mario Monti.

Maar omstreeks 16 uur veranderde de stemming op de beurzen weer. En dat heeft veel te maken met de Franse rente die maar blijft oplopen. Eens te meer circuleren in de marktenzalen geruchten als zou Frankrijk eerstdaags zijn AAA-score als topdebiteur verliezen. Die geruchten bleken dit keer het gevolg van een blunder van ratingbureau S&P.

De Franse tienjaarsrente klom 27 basispunten naar 3,47 procent. Belangrijker: het renteverschil tussen Frankrijk en Duitsland - zeg maar de naad die de lappendeken genaamd eurozone bijeenhoudt - stijgt 23 basispunten naar 170 basispunten. Een record (zie grafiek onderaan).

De extra besparingen die Parijs maandag ontvouwde, kunnen dus het vertrouwen in Frankrijk niet herstellen.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud