Schoktherapie ECB zet euro in vrije val

(foto: EPA) ©EPA

De euro zet zijn duikvlucht voort. De eenheidsmunt duikt voor het eerst sinds juni 2010 onder 1,22 dollar en is sinds de Europese Centrale Bank de depositorente tot nul verlaagde in exact één week bijna 4 dollarcent goedkoper geworden.

De euro is sinds de persconferentie van Mario Draghi vorige week donderdag in vrije val. Nog tijdens die persconferentie zakte de euro een volle 2 dollarcent en die glijvlucht houdt sindsdien aan (zie Bloomberg-grafiek hieronder). De voorzitter van de Europese Centrale Bank verlaagde toen de depositorente tot nul procent. De Deense collega's gingen nog iets verder door de depositorente tot minus 0,2 procent te verlagen.

Als het de bedoeling was van Draghi om de euro onderuit te krijgen, is dat wonderwel geslaagd. Met een depositorente op nul zagen grootbanken als JPMorgan zich genoodzaakt hun geldmarktfondsen in euro voor vers geld te sluiten.

De banken voorspelden dat Draghi & co met hun maatregel beleggers op zoek naar - een beetje - rendement naar kortlopend schuldpapier zou drijven. En dat die plotse toestroom 'vluchtelingen' de klassieke visvijver van de geldmarktfondsen onrendabel zou maken.

Nullen

Die voorspelling is uitgekomen. Met crisislanden als Spanje en Italië als uitzondering, is het rendement op zowat alle kortlopend schuldpapier tot nul gezakt. In Duitsland is de tweejaarsrente nu minus 0,03 procent. Dat wil niet zeggen dat beleggers effectief Duitsland rente betalen om hun geld in Berlijn te mogen parkeren. Wel betalen ze nu 100,05 euro voor elke 100 euro die ze in 2014 terugkrijgen, waardoor ze de facto een negatief rendement voor lief nemen.

Ook elders in Europa tenderen alle rentes op korte en middellange termijn naar nul. In België noteert de tweejaarsrente op een diepterecord van 0,36 procent. De rente op drie maanden is naar een minieme 0,01 procent gezakt.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud