Advertentie

Steeds meer fortuinen gaan in privékluis

Kluizenzaal in Gent ©Sofie Van Hoof

De verkoop van privékluizen en -brandkasten is de voorbije maanden fors gestegen. Bij sommige beveiligingsbedrijven is de verkoop zelfs verdubbeld. Steeds meer Belgen bewaren hun centen in zo'n kluis, omdat de angst dat de overheid aan hun spaarrekening zal raken er diep in zit.

Al sinds de financiële crisis zit de verkoop van privékluizen in de lift, maar de laatste maanden is die nog een paar versnellingen hoger geschakeld. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen. 'Vroeger verkochten we er één om de twee weken, vandaag zijn dat er al meerdere per week', zegt de zaakvoerster van slotenmakerij Lampaert in Diepenbeek. Bij Weber Security is de verkoop zelfs verdubbeld, zegt Tom Peeters.

Ook het Radio 1-programma Hautekiet wist gisteren te melden dat er meer kluizen over de toonbank gaan dan normaal.

Verkopers van kluizen in koor in #hautekiet: ‘De verkoop gaat de laatste maanden over de top. Vooral dure en grote modellen doen het goed.’— Hautekiet (@hautekiet) 12 april 2013

Als reden wijzen de kopers op het toenemende wantrouwen tegenover de banken. De crisis in Cyprus en de vrees dat spaargeld boven de 100.000 euro ingezet zal worden voor de redding van een bank, heeft de verkoop van kluizen nog een extra duwtje in de rug gegeven. Die vrees zal niet snel verdwijnen, want in heel Europa wordt de strijd tegen het zwart en grijs geld verder opgedreven. Met de nakende versoepeling van het bankgeheim in Luxemburg dreigen nog meer miljoenen in de kluizen te verdwijnen. Het feit dat de Belgen ook steeds grotere en duurdere privé-brandkasten aanschaffen, doet alvast vermoeden dat er almaar grotere bedragen in worden bewaard.

De gemiddelde kluis gaat over de toonbank voor 450 à 750 euro, maar kasten van 1.500 euro zijn ook geen uitzondering meer.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud