VFB neemt bocht in Ageas-dossier

©ANP XTRA

De Vlaamse beleggersfederatie VFB waarschuwt haar leden plots om nog geen overeenkomst met de belangenvereniging FortisEffect te sluiten om een schadevergoeding te bekomen van verzekeraar Ageas. Opvallend, want nog geen maand geleden raadde de VFB beleggers aan zich wel aan te sluiten.

Eerder deze zomer opende een rechtbank in Amsterdam voor de bij de belangenorganisatie FortisEffect aangesloten gedupeerde Fortis-aandeelhouders de deur naar schadeclaims. De rechter in beroep bevestigde immers dat Fortis tijdens het eerste reddingsweekend voor de financiële groep in september 2008 beleggers zou hebben misleid. Die getroffen beleggers zouden nu een schadevergoeding kunnen eisen bij Fortis' opvolger, de beursgenoteerde verzekeraar Ageas. 

Sinds die uitspraak werd FortisEffect overstelpt met aanvragen van nieuwe leden. Eind juli had ook de Vlaamse beleggersfederatie VFB haar leden geadviseerd zich aan te sluiten bij FortisEffect. 'VFB beveelt zijn leden aan alsnog aan te sluiten bij de procedure van FortisEffect', stond er toen in een communiqué. Al gaf de vereniging wel aan te betreuren dat de claims Ageas wellicht financiële schade kunnen berokkenen.

'Complexe materie'

Nog geen maand later toont de VFB zich plots een pak voorzichtiger. De beleggersvereniging benadrukt dat ze nog altijd bij haar eerdere standpunt rond FortisEffect blijft, maar nu mét voorbehoud. 

De VFB dringt er nu plots bij haar leden op aan om voorlopig geen overeenkomst te tekenen met FortisEffect en Adriaan De Gier.

'De beleggers die in de bewuste periode van drie dagen (het eerste reddingsweekend, nvdr.) Fortis-aandeelhouders werden of waren, moeten de contractuele voorwaarden van FortisEffect en advocaat De Gier vooraf grondig onderzoeken', is de boodschap. 'Het gaat om een complexe materie, ook omdat de rechtsgedingen zich afspelen in twee verschillende rechtssystemen, België en Nederland.'

De VFB zegt daarover advies te hebben gevraagd aan Belgische advocaten. De vereniging zegt daar tegen eind september meer uitleg over te krijgen. 'Maar gezien de complexiteit verwachten we geen eenduidige adviezen.'

De VFB ziet momenteel drie potentiële problemen:

  1. Mogen FortisEffect en De Gier wel klanten werven in België, en doen ze dat wel overeenkomstig het Belgische recht? 
  2. Zijn de kosten beperkt tot de aangehaalde 22,5 procent van de toegewezen schadevergoeding? Of komen de btw en de nog onbekende advocatenkosten daar bovenop?
  3. Houdt een aansluiting bij FortisEffect in dat je als belegger ook het mandaat geeft om nieuwe rechtszaken tegen Ageas en andere partijen te starten over andere mogelijke misleidingen in de jaren 2007-2009?

De VFB geeft verder ook aan dat kleine beleggers zich best ook niet aansluiten bij de talrijke ander rechtszaken tegen Ageas. 'Dat is niet verzoenbaar met steun aan de uitbouw van Ageas', klinkt het

'We moeten goed beseffen dat wie aansluit bij VEB, ConsumentenClaims of Deminor, wenst dat Ageas veroordeeld wordt tot schadevergoedingen die kunnen leiden tot een vereffening.'

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud