Advertentie

Wall Street ontdekt Belgische biotech

De beursvloer van de New York Stock Exchange

België, land van bier en wafels, heeft er op Wall Street sinds kort een prestigieus exportproduct bij: biotechnologie. De verzamelde Belgische biotechtop was deze week in New York om het boerenjaar 2012 te verzilveren.

Door Roel Verrycken, onze correspondent in New York

‘Wie weet is een van deze ondernemingen wel de volgende Janssen Pharmaceutica.’ Als afsluiter van zijn keynote speech kunnen de woorden van Ajit Shetty tellen. De voormalige ceo van de farmagroep uit Beerse, die eerder dit jaar na 35 jaar dienst met pensioen ging, kwam donderdagmiddag in New York de Belgische biotechnologiesector aanprijzen bij Amerikaanse investeerders op de Benelux Biotech and Pharma Conference. Zeventien Belgische ondernemingen, waarvan acht beursgenoteerd, zaten er oog in oog met potentiële geldschieters op de 18de verdieping van het statige Waldorf Astoria hotel in midtown Manhattan.

Uit het aantal en het kaliber van de opgedaagde institutionele beleggers blijkt dat de interesse groot is. Geen toeval, want de conferentie, een organisatie van KBC Securities en de sectorfederatie FlandersBio, komt op een gedroomd moment voor de vaderlandse biotechnologie. In 2012 kon de sector enkele lucratieve vruchten plukken na jaren van miljoeneninvesteringen.

Het meest in de kijker springt ThromboGenics, dat vorige maand het definitieve groen licht kreeg van de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA om het eerste volledig Belgische medicijn in de VS op de markt te brengen. Thrombo mag nu Jetrea lanceren, een middel tegen aandoeningen aan de achterkant van het oog.

Goed nieuws

Het goede nieuws houdt niet op bij ThromboGenics. Bedrijven als Galapagos, Ablynx en TiGenix, die alle drie werken aan een medicijn tegen reuma, konden de afgelopen weken en maanden uitpakken met positieve klinische resultaten. Daarbovenop wordt Devgen door het Zwiterse Syngenta overgenomen aan een premie van 70 procent. Het bod, dat de Belgische rijstspecialist waardeert op een kleine 400 miljoen euro, ging deze week van start.

Het resultaat van al die prestaties is dat het lampje van de Belgische biotechnologie steeds nadrukkelijker brandt op de radar van de investeerders in de Verenigde Staten. Ons land staat stevig op de kaart: van 33 miljard euro totale marktwaarde voor de Europese biotechsector nemen de Belgen een derde voor hun rekening.

‘Twee jaar geleden was niemand van ons bezig met de Europese biotechnologiesector, laat staan die in de Benelux’, zegt een Amerikaan van een hefboomfonds dat zich specialiseert in medische bedrijven. ‘Nu komen er op elke conferentie minstens vijf mensen naar mij: ‘Zeg eens, hoe zit het met UCB? Hoe ziet TiGenix eruit tegenwoordig? Geef mij eens een aantal interessante biotechaandelen uit België.’

Lees zaterdag het volledige verslag in De Tijd

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud