Noren profiteren fors van beursherstel

Noorse supporters tijdens het wereldkampioenschap biathlon, dat eerder net een maand geleden plaatsvond. ©AFP

Dankzij de comeback van de aandelenmarkten heeft het Noorse staatspensioenfonds er het op een na beste jaar uit zijn geschiedenis op zitten. Het fonds, dat de grootste belegger van Europa wordt genoemd, boekte in 2012 een rendement van 13,4 procent.

Die prestatie ligt wel in lijn met wat de Belgische bedrijfs- en sectorpensioenfondsen en de pensioenspaarfondsen van de derde pijler hebben gepresteerd. Die boekten dankzij het herstel van de beurzen een gemiddeld rendement van rond de 12 procent in 2012. Maar daar houdt de vergelijking ook op. Het Noorse investeringsfonds zag zijn beheerd vermogen vorig jaar stijgen tot 512 miljard euro. De Belgische pensioenspaarfondsen houden het op een bescheiden 16 miljard euro.

Norges Bank, dat het staatsinvesteringsfonds beheert, investeert historisch gezien ook meer in aandelen. Dat was in 2012 niet anders. Ruim 61 procent van de totale beleggingsportefeuille bestond uit aandelen. Geen slechte keuze, want dat segment steeg vorig jaar met 18,1 procent in waarde. Dat de Noren zo'n groot belang hechten aan aandelen, is ook van tel voor Belgische beleggers. Norges Bank behoort immers ook tot de grootaandeelhouders van vaste Belgische beurswaarden zoals Umicore, Telenet of Ageas.

Investeringen in andere activa leverden beperktere winsten op in 2012. Obligaties (goed voor iets meer dan 38 procent van de portefeuille) namen met 6,7 procent toe in waarde. Vastgoedinvesteringen (iets minder dan 1 procent van de beleggingskorf) gingen met 5,8 procent de hoogte in.

Het Noorse fonds, opgebouwd uit de opbrengsten uit de olie-industrie, mag dan wel bekendstaan als de grootste belegger van Europa, de voorbije maanden stak het toch iets minder in ons continent. Eind 2012 bestond nog 48 procent van de beleggingsportefeuille uit Europese namen, tegen 53 procent in dezelfde periode een jaar eerder.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud