38-jarige Amerikaan grootste Ierse schuldeiser

Het EK voetbal mag dan al een flop geweest zijn voor de Ieren, op de markten speelt Ierland de pannen van het dak (foto: AFP) ©AFP

De 38-jarige fondsbeheerder Michael Hasenstab van Franklin Templeton is na een reeks agressieve aankopen van Iers papier de grootste privéschuldeiser van Dublin.

Niet een hefboomfonds maar een klassieke fondsbeheerder van het Amerikaanse Franklin Templeton bouwde het voorbije jaar een stevige positie op in Iers staatspapier. Michael Hasenstab werkte zich in februari al in de kijker met de aankoop van 2 miljard euro aan Ierse staatsleningen.

Sindsdien heeft de 38-jarige zijn blootstelling aan Ierland verdriedubbeld tot 6,1 miljard euro, meldt de Financial Times. Onder meer tijdens de veiling van juli, 's lands eerste obligatieverkoop sinds het overeind gehouden werd door de eurozone. 

Hasenstab (zie foto hieronder) is nagenoeg in zijn eentje verantwoordelijk voor de renaissance van de Ierse obligaties. Collega's van andere fondsen waarschuwen dat Hasenstabs positie tot problemen kan leiden als het herstel van de Ierse economie stokt of als de crisis in de eurozone verergert.

De Ierse obligatiemarkt is klein en illiquide, luidt het. Zo'n grote positie liquideren kan tot pijnlijke verliezen leiden. 'Als het goed uitdraait, wordt hij een held. Maar als hij ooit zijn papier kwijt moet, wordt het heel moeilijk.' En nog: 'Het is heel ongewoon om zo'n grote positie aan te houden.'

Hasenstab relativeert die kritiek. 'Ten opzichte van de totale fondsen van Franklin Templeton gaat het om een klein bedrag. En de blootstelling kan altijd gedekt ('gehedged') worden op de kredietderivatenmarkt.' De internationale obligatiedivisie van Franklin Templeton beheert omgerekend voor 125 miljard euro aan fondsen, waarvan 48 miljard in handen van Templeton Global Bond Fund, de afdeling die Hasenstab leidt. De fondsbeheerder zet behalve op Ierland ook zwaar in op Hongarije en Zuid-Korea.

De fondsbeheerder heeft bovendien nog altijd een goed oog in het land waar hij nu de grootste privéschuldeiser van is: 'Het wordt een uitdaging maar Ierland neemt de nodige stappen richting herstel.'

Hasenstab krijgt van Franklin Templeton de vrijheid een eigen koers te varen. In tegenstelling tot zijn concurrenten blijft hij grotendeels weg van Duitsland en de VS, de landen die door de markt als veilige havens worden gepercipieerd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud