'Vertrouw in de sappen van het kapitalisme'

Michael Sarris in Moskou ©REUTERS

Beleggers lijken er gerust in dat Cyprus een eiland op zich is, en dat er geen besmettingsgevaar is voor de eurozone. Sommige analisten vrezen dat de Fed straks de grote verschillen tussen de VS en Europa in het licht zal zetten, met mogelijk verkoopdruk in Europa als gevolg.

Hier vindt u de liveverslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Vandaag zijn uw verslaggevers Koen Lambrecht, Guido Meeussen, Kim Evenepoel en Roland Legrand. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

Dat was het voor vandaag, tot morgen.

17.40 uur: De Bel-20 is uiteindelijk 0,77 procent hoger geëindigd op 2.617 punten. Uitblinker is GDF Suez met een winst van 3,03 procent, aan de staart bengelt Solvay met een verlies van 1,69 procent. Ook de meeste andere West-Europese beurzen sloten de dag af in het groen, met als uitschieter Milaan dat er 2,20 procent bij deed.

17.03 uur: Het orakel spreekt! Beleggersgoeroe Warren Buffett heeft in een interview met Business Wire (een persberichtendienst in handen van Buffets investeringsvehikel Berkshire Hathaway) opnieuw zijn optimisme over de Amerikaanse economie uitgesproken. Beleggers moeten volgens hem vertrouwen in 'de natuurlijke sappen' van het kapitalisme, en minder kijken naar wat de politiek in Washington uitspookt met de begroting. 'Mensen focussen te veel op wat de regering heeft gedaan, om hen dan te prijzen of bekritiseren', aldus het orakel van Omaha. 'Wij hebben een fantastisch systeem dat uiteindelijk zichzelf opkuist en altijd voorwaarts beweegt.' Het volledige interview kan u hier bekijken.

16.58 uur: Thomas Cook Group verkoopt zijn Noord-Amerikaanse activiteiten (TCNA). De op één na grootste touroperator van Europa krijgt daarvoor 5,3 miljoen Canadese dollar in cash van de nieuwe eigenaar Red Label Vacations Inc. TCNA heeft een touroperator en een distributienetwerk in Canada. Thomas Cook zit in volle herstructurering en wil zich focussen op zijn kerngebieden in Europa. Het aandeel wint 1,1 procent in Londen. 

16.07 uur: Boeing mag dan wel weer vliegtests doen met de vernieuwde batterijen van zijn 787 Dreamliner, daarmee is het bedrijf nog niet uit de problemen. Air India, dat al 6 Dreamliners heeft (die nu dus aan de grond staan) met nog 21 in bestelling, eist een schadevergoeding voor de problemen. Boeing had een korting voorgesteld op de nog te leveren toestellen, maar daar wil het staatsbedrijf niet van weten. Daarmee neemt de druk op Boeing toe. Ook het Japanse All Nippon Airways stuurt naar verluidt aan op een schadevergoeding. Ook LOT Polish Airlines, 2 Dreamliners rijk, eist cash in het handje.

16.05 uur: Na anderhalf uur handel staat de Dow Jones op ruim een half procent winst. De technologiebeurs Nasdaq doet zelfs nog iets beter. Intussen staan ook nagenoeg alle West-Europese beurzen op winst, met uitzondering van die van Stockholm en die van Londen. De beleggers in Londen zijn behoorlijk geschrokken van de begrotingsvoorstellen van de minister van Financiën.

15.29 uur: AB InBev heeft van een Amerikaanse rechter uitstel gekregen om verder te onderhandelen met het ministerie van Justitie over de overname van Corona-brouwer Grupo Modelo. Beide partijen hadden dat uitstel gevraagd omdat de gesprekken de goede richting uitgingen, maar nog niet afgerond waren. De nieuwe deadline is 9 april.

14.57 uur: De Finse minister van Buitenlandse Zaken, Alexander Stubb, is positief over Cyprus.

Finnish Europe Minister Stubb: #Cyprus solution is in sight; he expects agreement this weekend the latest (DPA) /via OpenEurope #euro— Yannis Koutsomitis (@YanniKouts) 20 Mar 13

14.52 uur: Interessante tabel van Barclays over de depositorekeningen bij Cypriotische banken. Opvallend: op 42 procent van de rekeningen staat meer dan 500.000 euro!

Barclays: Deposits base in Cyprus weitwinkelsubjektiv.com/2013/03/19/sol...

14.06 uur: Er is voorlopig geen sprake van een verkoop van de Popular Bank of Cyprus aan de Russen.

STYLIANIDES SAYS NO DEAL TO SELL CYPRUS POP TO RUSSIAN INVESTOR. Honey-eurobadger dont care— zerohedge (@zerohedge) 20 Mar 13

13.46 uur: Het Britse begrotingstekort zal ook groter uitvallen dan gedacht.

UK OBR sees 2012-13 budget deficit at 7.4 pct of GDP (previous 6.9 pct)— Chris Adams (@chrisadamsmkts) 20 Mar 13

13.43 uur: Het Verenigd Koninkrijk verwacht slechts 0,6 procent economische groei dit jaar. Dat is de helft van de prognose van vier maanden geleden. In 2014 zou het bbp 1,8 procent groeien, iets minder dan de 2 procent die tot dusver was verwacht. Dat blijkt uit de voorstelling van de begroting 2013, die aan de gang is.

UK Osborne: Economy Will Grow By 0.6% In 2013; Dec OBR Forecast Was 1.2% Growth— Christopher Vecchio (@CVecchioFX) 20 Mar 13

13.30 uur: In het kader van de zaak-Tapie vindt vandaag een huiszoeking plaats in de Parijse woning van IMF-topvrouw Christine Lagarde. Volgens haar advocaat, Yves Repiquet, zal daaruit de waarheid aan het licht komen, met name dat Lagarde geen schuld treft. Sinds de zomer van 2011 loopt een procedure tegen Lagarde wegens ‘medeplichtigheid aan het vervreemden van publieke fondsen en aan valsheid in geschrifte’.

12.55 uur: Eén van de drie grote koerierbedrijven , FedEx, verlaagt zijn winstverwachting voor het lopende vierde kwartaal (maart-mei) en voor het volledige boekjaar 2012-2013. Dat komt omdat de inkomsten uit internationale zendingen in het derde kwartaal 100 miljoen dollar onder de verwachtingen bleven. Bedrijven kiezen meer voor goedkopere diensten die minder snel zijn. FedEx en UPS zijn doorgaans goede barometers voor de wereldeconomie. FedEx Corp verliest 0,8 procent in New York.

12.36 uur: Analist Wouter Vanderhaeghen van KBC Securities heeft zijn koersdoel voor Euronav verlaagd van 5 tot 3,5 euro. De reden is niet de verkoop - met verlies - van de Suezmax 'Cap Isabella' (zie ook hieronder), maar heeft te maken met een nieuwe berekening van de netto actiefwaarde. Door de aanhoudend slechte gang van zaken op de tankermarkt, met vrachttarieven die ruim onder het break even-punt liggen, is ook de waarde van de activa (de schepen) afgenomen. Vanderhaeghen schat de netto actiefwaarde van Euronav nu op ongeveer 4,5 euro per aandeel. Om een voldoende discount te hebben ten opzichte van de netto actiefwaarde - enerzijds wegens de huidige marktomstandigheden, anderzijds om rekening te houden met de kans op een verdere waardedaling van de vloot - zakt zijn koersdoel tot 3,5 euro. Zijn advies blijft 'houden'. Op Euronext Brussel zakt Euronav momenteel 1,9 procent tot 3,54 euro.

12.30 uur: Rond 19 uur vanavond zullen alle ogen gericht zijn op Ben Bernanke, de Fed-voorzitter. Economen verwachten dat de Amerikaanse centrale bankiers de risico's zullen bespreken van een derde rondje geld drukken. De verbetering van de conjunctuur in de VS afgelopen maand, geeft voorstanders van een strakker monetair beleid meer munitie. Naar alle verwachting zal de Fed evenveel obligaties blijven kopen en niet raken aan de historisch lage rente.

Toch zijn er steeds meer beleggers die zich indekken tegen een snelle rentestijging, meldt de zakenkrant Financial Times. Een van de manieren om dat te doen is investeren in 'leveraged loan mutual funds'. Die leningen hebben een vlottende rente, en beschermen op die manier enigszins tegen een verhoging van de rente. Volgens dataleverancier Lipper is er dit jaar al 12,4 miljard dollar in dit soort fondsen geïnvesteerd, tegenover 11,9 miljard in heel 2012.

12.23 uur: Suntech, tot voor kort de grootste producent van zonnepanelen, heeft de boeken neergelegd. Dat meldt het Chinese persagentschap New China. Suntech is het volgende slachtoffer van de crisis in de sector die eerder al Europa en de Verenigde Staten trof. Suntech heeft een notering in New York en Frankfurt. Op de Dow Jones sloot het gisteren 8,6 procent lager op 0,59 dollar.

12.15 uur: De euro wint voor het eerst in drie dagen terrein op de dollar. De eenheidsmunt noteert een kwart duurder dan gisteren op 1,2914 dollar per euro. Spaans en Italiaans staatspapier zit ook opnieuw in de lift. De Italiaanse tienjaarsrente zakt kort na de middag 8 basispunten tot 4,64 procent en van de Spaanse tienjaarsrente gingen er 4 basispunten af tot 4,97 procent.

11.51 uur: Momenteel staan in ons land 5.000 vacatures voor ingenieurs open. Een vijfde daarvan raakt nooit ingevuld. Dat blijkt uit de Ingenieursbarometer die USG Innotiv Engineering woensdag naar aanleiding van de zesde Dag van de Ingenieur publiceerde.

11.46 uur: Delhaize wint 0,4 procent omstreeks 11.30 uur. Het aandeel zit sinds kort in minder woelig vaarwater, nu ook de shorters hun posities stilaan afbouwen.  ING-analist Marco Gulpers heeft echter zijn twijfels bij de 'tijdelijke opluchting' in het Delhaize-aandeel. 'Zolang het marktaandeel daalt en de druk op de marges aanhoudt, houd ik mijn advies op 'houden' ondanks het redelijk aantrekkelijke waarderingsniveau', stipt Gulpers aan. Hij hanteert een koersdoel van 39 euro.

11.38 uur: De IATA, de grootste belangenvereniging in de luchtvaartsector, verhoogt zijn winstprognose voor de sector. IATA gaat er nu van uit dat de sector dit jaar een nettowinst van 10,6 miljard dollar zal boeken, tegenover een eerdere prognose van 8,4 miljard. De winstmarge zou daardoor opgekrikt worden van een schamele 1,3 procent naar een nog altijd povere 1,6 procent. Het meer optimistische vooruitzicht is gebaseerd op een sterkere groei van de wereldeconomie (2,4 in plaats van 2,1 procent). 

11.29 uur: Ageas reageert amper op berichten over de snelle terugbetaling van de eeuwigdurende lening, bij Belgische particulieren beter bekend als dé perpetual, uitgegeven in 2008. De verzekeringsholding betaalt elk jaar een coupon van 8 procent op deze lening. ‘Een snelle terugbetaling zou de kost van het kapitaal voor Ageas verlagen', zegt analist Hans D'Haese van Bank Degroof. 'Ageas heeft net een nieuwe perpetual uitgegeven ter waarde van 550 miljoen dollar, heeft een gezonde netto-cashpositie en kan nu tegen lagere rentevoeten herfinancieren.' Het aandeel staat momenteel 0,5 procent hoger op 26,38 euro.

11.28 uur:Ivan Van de Cloot (Itinera):

 

De vraag is of men Cyprus volledig in de handen van Rusland wil drijven of men alsnog de rede terugvindt in de Europese hoofdkwartieren #dtv— Ivan Van de Cloot (@IvanVandeCloot) 20 Mar 13

 

11.27 uur: Asmussen van de ECB voert de druk op:

 

De vraag is of men Cyprus volledig in de handen van Rusland wil drijven of men alsnog de rede terugvindt in de Europese hoofdkwartieren #dtv— Ivan Van de Cloot (@IvanVandeCloot) 20 Mar 13

 

11.26 uur: Makkelijk verlopen de gesprekken tussen Cyprus en Rusland niet.

"Cypriot minister to stay in Moscow to seek a deal" "Alea_: Cyprus and Russia fail to agree on loan goo.gl/dVkv5...— Cate Long (@cate_long) 20 Mar 13

 

11.25 uur: De vakbond Verdi roept op tot een werkonderbreking bij het Lufthansa-personeel in de luchthavens van Hamburg en Frankfurt, morgen van 5u tot 10u. Dat kan tot aanzienlijke vertragingen leiden. Maar ook in andere Duitse luchthavens zijn acties mogelijk, zo waarschuwt Verdi. De vakbond wil zo de druk verhogen op de luchtvaartmaatschappij waarmee momenteel onderhandelingen lopen. Verdi wil 5,2 procent meer loon voor 33.000 werknemers.

11.20 uur: Het RWI, het Rijnlands onderzoekscentrum voor economie, verdubbelt zijn groeiprognose voor de Duitse economie in 2013.

11.15 uur: De stadsstaat Hamburg en de staat Schleswig-Holstein hebben hun waarborg voor de regionale bank HSH Nordbank - die lijdt onder de crisis in de maritieme sector - opnieuw opgetrokken van 7 naar 10 miljard euro. 

11.10 uur: In het Verenigd Koninkrijk steeg het aantal werkzoekenden, maar de werkloosheidsgraad bleef op 7,8 procent. Volgens de statistieken van het ONS steeg het aantal mensen op zoek naar een baan van 2,50 miljoen einde december naar 2,52 miljoen einde januari. De werkloosheidsgraad over drie maanden tot einde januari bedroeg 7,8 procent, evenveel als over de drie maanden tot einde december. De loonmassa, exclusief bonussen en premies, is over de periode november-januari gestegen met 1,2 procent en dat is de zwakste groei sinds december 2009.

10.59 uur: De Aziatische beurzen reageren verdeeld op de perikelen in Cyprus. Taiwan verliest 0,52%, de Kospi-index in Seoul gaat bijna een procent achteruit en de ASX 200 in Australië levert 0,4 procent in. De Nikkei ging dan weer ruim 2 procent hoger en ook Shangaï doet er meer dan 2,2 procent bij. De MSCI Asia Pacific Index, waar Japan niet in zit, is op weg naar zijn eerste verlies in zes maanden.

10.53 uur: De Britse minister van Financiën George Osborne stelt vandaag de begroting van zijn land voor. De verwachting is dat er opnieuw stevig zal bespaard worden en dat de economische vooruitzichten naar beneden worden bijgesteld. Er bestaat een goede kans dat de Bank of England de aankoop van obligaties hervat, zo meent Reuters. De verwachting is dat het begrotingstekort voor het jaar dat einde deze maand afloopt 7,7 procent bedraagt, daarmee is het Verenigd Koninkrijk één van de slechtste leerlingen van de Europese klas.

10.37 uur: Het aandeel Kinepolis, de lieveling van meerdere analisten, heeft de kaap van 100 euro genomen. Er komt 3,1 procent bij tot 100,60 euro. De groep telde vorig jaar 19,8 miljoen bezoekers, een daling met 6,9 procent. Maar de omzet steeg wel met 0,3 procent door hogere opbrengsten per bezoeker en de overname van Brightfish. De courante winst ging zelfs 6,3 procent hoger, het dividend werd opgetrokken met 31,1 procent tot 2,36 euro.

10.01 uur: De markten kijken uit naar een persconferentie van de Cypriotische minister van Financiën in Moskou. publish/close

 

Cyprus FinMin to Give Press Conference in Moscow Around 1000 GMT - Cyprus Embassy— DJ FX Trader (@djfxtrader) 20 Mar 13

09.48 uur: Toch geen impasse rond Cyprus? Er zouden heel wat denkpistes zijn.

RT DavidTweed: Spiros Stavrinakis, #Cyprus deputy central banker, just came out of a meeting and said: there r many proposals on the table

Cypriot finance minister Sarris says talks went beyond Russia's EUR 2.5bln loan— Fabrizio Goria (@FGoria) 20 Mar 13

09.42 uur: ING degradeert Tessenderlo van 'kopen' tot 'houden' en laat zijn koersdoel zakken van 26 tot 23 euro. Tessenderlo heeft in 2012 goed werk geleverd, meent analist Filip De Pauw, maar de vooruitzichten op korte termijn zijn povertjes. Daarom heeft hij zijn prognoses voor de recurrente bedrijfskasstroom (rebitda) voor 2013 en 2014 met 16 tot 19 procent verlaagd. Hij rekent nu voor dit jaar op een rebitda van 162 miljoen euro.

09.40 uur: De FSMA waarschuwt dat De Rouck Geomatics de beleggers niet deugdelijk informeert. De kaartenmaker zit nog altijd zonder commissaris. De BAV van 30 januari waarop en commissaris moest worden aangesteld, heeft niet plaatsgevonden en dat feit is niet meegedeeld.

09.27 uur: De winsten op de beurzen lopen op. De EuroStoxx 50 stijgt al 1 procent. 

Een van de sterkste stijgers is Ryanair. De budgetvlieger maakte dinsdag bekend voor zijn vlootuitbreiding en –vernieuwing toch voor Boeing te kiezen. Ryanair koopt 175 Boeings 737-800’s en tekent daarmee voor de grootste Europese vliegtuigbestelling ooit bij de Amerikaanse constructeur. Tegen het einde van het jaar kan Ryanair ook een van de belangrijkste klanten worden voor de 737 Max, die andere motoren zal hebben. Het aandeel gaat bijna 4 procent hoger in Londen, nadat het gisteren ook al evenveel won.

09.02 uur: De Europese beurzen zijn hoger van start gegaan. De EuroStoxx 50 noteert 0,8 procent hoger, de Bel20 stijgt 0,4 procent. Euronav (-1,9%) is de grootste daler.

Niemand minder dan Laurence D. Fink, de CEO van vermogensbeheerder BlackRock, relativeerde de impact van Cyprus in een interview op Bloomberg Television. Cyprus ‘heeft wat symbolische impact in Europa, maar het is niet echt een groot economisch probleem. Het herinnert er ons wel aan dat het heel wat jaren zal duren voor Europa alles gefikst heeft.’

08.52 uur: Euronav heeft een nieuwbouwschip verkocht. Het gaat om de Suezmax 'Cap Isabella' van 157.648 dwt. De tankerrederij vangt er 54 miljoen dollar voor en gaat het schip terug naakt charteren voor twee jaar, met mogelijkheid tot verlenging.

Op de verkoop boekt Euronav een verlies van 32 miljoen dollar. Dit verlies zal de rederij nogl opnemen in de definitieve resultaten over 2012. Dat betekent dat het verlies nog een pak groter zal uitvallen dan eind januari gemeld (85,9 miljoen dollar).

08.47 uur: De futures wijzen op een hogere opening in Europa. De future op de Euro Stoxx 50 noteert 0,6 procent in de plus. Dinsdag had de index wel 1,2 procent verloren.

08.26 uur: In Cyprus schijnt de zon en vergaderen de leiders van de politieke partijen.

Morning. Sunny day in Nicosia. Party leaders in meeting at the presidential palace this morning #Cyprus

Cyprus: fin min says he hopes for russian loan extension deal today bit.ly/11dFXxm...— ForexLive (@ForexLive) 20 Mar 13

08.23 uur: Wat er later vandaag nog op ons af komt: om 19 uur alvast het rentebesluit van de Federal Reserve. Het is afwachten hoe Fed-voorzitter Ben Bernanke de toestand van de Amerikaanse economie inschat. Dat is bepalend voor het voortzetten van de stimulusmaatregelen die momenteel gelden.

08.19 uur: Gary Jenkins is weer in vorm in zijn morning comment. De Luxemburgse minister van Financiën, Luc Frieden, vindt dat de eurogroep nu zo snel mogelijk een alternatief plan voor Cyprus moet uitwerken. Maar kunnen ze dat wel?

 

08.13 uur: Goedemorgen, beste lezers! De dag opent met veel vraagtekens. Wat moet er nu gebeuren met Cyprus? Komt er een alternatief reddingsplan dat de (kleine) spaarders ontziet? Komt Rusland met geld over de brug? En hoe land kan Cyprus het zonder noodhulp redden?

Er zijn alvast geruchten dat de banken op het eiland de hele week zouden gesloten blijven. Kwestie van een bank-run te vermijden.

De onzekere toestand rond Cyprus zal wellicht ook vandaag de Europese beurzen beheersen. In China trokken ze zich van Cyprus alvast weinig aan. Tom DeMark van Market Studies denkt dat de beurs van Shanghai tegen september tot 28 procent kan stijgen en die voorspelling bezorgde de Chinese beurzen hun beste dag in zeven weken. De Shanghai Composite veert bijna 2,5 procent op bij een handelsvolume dat 10 procent hoger ligt dan normaal. Ook de beurs van Hongkong gaat vooruit, maar in mindere mate. De beurs van Tokio is dicht vanwege een feestdag.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content