Apple beheert grootste hedge fund

Apple heeft met Braeburn Capital nu het grootste hefboomfonds ter wereld in huis. Dat hefboomfonds heeft de zware job om Apples enorm berg cash van 117 miljard dollar meer te laten renderen dan de huidige 1,03 procent.

Volgens de financiële blog Zero Hedge is het zes jaar oude Braeburn Capital, met onopvallende hoofdzetel in de gokstad Reno in Nevada, daarmee het grootste hedge fund ter wereld. Het nummer twee, Bridgewater, zou zo'n 100 miljard dollar beheren. 

Apple is tot nu toe zeer geheimzinnig over de investeringen en activiteiten van Braeburn, genoemd naar de populaire sappige appelvariant. Volgens Zero Hedge is dat omdat Braeburn vooral zoekt naar manieren om belastingen te ontlopen. Het hedge fund zou van een achterpoortje in de wet gebruikmaken om geen informatie publiek te moeten maken. 

Apple had eind juni een waanzinnige 117,2 miljard dollar cash en equivalenten in portefeuille. De uiterst lucratieve verkoop van iPhones en iPads levert Apple miljarden cash op. Elk kwartaal komt er 15 miljard dollar extra in de schatkist.

Het jongste kwartaalverslag leert dat de beleggingsportefeuille van de Californische reus erg conservatief is, met onder meer 20 miljard dollar Amerikaans staatspapier en 45 miljard dollar bedrijfsobligaties van onberispelijke kwaliteit.

Over de eerste negen maanden van het lopende boekjaar leverde die voorzichtige beleggingspolitiek 1,03 procent rendement op. Dat is iets meer dan de 0,76 procent een jaar eerder, maar nog steeds erg schamel.

Verwatering

Heel wat analisten hebben kritiek op die enorme berg cash. Die 'verwatert' immers het aandeel: een aandeel Apple is nu een 'hybride': vier vijfde vertegenwoordigt het rendabelste en meest bewonderde bedrijf ter wereld, maar één vijfde is een onrendabel spaarboekje.

Pas dit jaar liet het bedrijf zijn cash voor het eerst rollen door een dividend uit te keren. Maar die coupon - tot nog toe 2,65 dollar per aandeel - is een peulschil vergeleken met de enorme cashflow.

Google

Apple is niet het enige technologiebedrijf dat worstelt met zijn berg cash. Google had eind 2011 ook 45 miljard dollar in de portefeuille. Om die te beheren beschikt het bedrijf in Mountain View over een heuse marktenzaal. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect