Advertentie

Australië knipt rente bij tot dieptepunt

(foto: Bloomberg) ©Bloomberg

De Australische centrale bank verlaagt de rente tot 2,5 procent, het laagste peil sinds 1959. Het land is als recessiebestendig westers land al decennia uniek, maar kreunt nu onder de crisis in de mijnbouw.

Na de grootbank HSBC gisteren, stuurt nu ook Glenn Stevens vandaag een sombere boodschap de wereld in over de Chinese economie. De gouverneur van de Reserve Bank of Australia geldt als één van de invloedrijkste waarnemers van de Aziatische economie, zeker omdat Australië als hofleverancier van grondstoffen een belangrijke vinger aan de pols heeft van de Chinese groei.

En die pols is al een tijdje zwak. 'De economie presteert al een tijdje onder het potentieel. En dat zal zo blijven, nu de economie zich aan lagere mijnbouwinvesteringen moet aanpassen', zegt Stevens in een mededeling bij het rentebesluit. Stevens knipt de rente nog eens 25 basispunten bij tot 2,50 procent, het laagste peil sinds 1959.

De rente is nu zelfs lager dan bij de wereldwijde economische crisis van 2009. Toen vermeed Australië als zowat enig westerse land een recessie, met dank aan de boomende grondstoffensector. Maar die boom is nu serieus verminderd. Niet alleen lijkt de Chinese metalenhonger wat gestild, recent schroefden oliereuzen Chevron, Exxon en Shell hun ambities voor het enorme Gorgon-gasproject flink terug.

Australië doet dus de jongste tijd zijn reputatie als 'lucky country' dus iets minder eer aan. Dat laat zich ook voelen in de schatkist van het land dat door alle grote ratingbureaus nog als een zeldzame AAA-schuldenaar wordt ingeschat. Door de fors tegenzittende inkomsten uit de mijnbouwtaks waarschuwde vrijdag het ministerie van Financiën dat het tekort dit begrotingsjaar afstevent op 30 miljard Australische dollar (20 miljard euro), dubbel zo groot als eerst voorzien.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud