Barstjes in Chinese schuldenzeepbel

De Chinese beursindexen gingen maandag 0,5 à 1 procent lager na mediaberichten over schuldproblemen bij Chinese provincies.

De beursindexen in China gingen tot 1 procent lager onder andere na berichten in de media dat de Chinese regering investeringen in spoorweginfrastructuur met 15 procent zou terugschroeven.

En er is nog meer nieuws waar investeerders hun kop kunnen over breken. Enkele Chinese provincies melden dat ze de rentebetaling op schulden van bedrijven onder hun beheer uitstellen. En het gaat niet om kleine bedrijven maar volgens de Chinese krant betreft het 'de grootste provinciale schuldenaars'.

Het doet denken aan wat Larry Lang, hoogleraar financiën aan de universiteit van Hongkong onlangs zei: 'In elke Chinese provincie schuilt een Griekenland.'

De Nikkei-index is in Tokio met 1 procent winst gesloten. Beleggers trokken zich op aan het goede economische nieuws uit de VS. Het aantal Amerikanen dat voor het eerst een werkloosheidsvergoeding aanvragen, daalde de voorbije week onverwacht tot het laagste peil sinds april 2008. En bovendien hebben de beleidsmakers een belastingverlaging voor twee maanden verlengd.

Alle andere beurzen (Europa, VS, ...) blijven vandaag gesloten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud