Advertentie
Advertentie

Bekaert spant de kroon in Brussel

(Foto: Belga) ©BELGAPLUS

Een zondvloed aan resultaten overspoelde vrijdag de beurs van Brussel. Bekaert wist de belegger te bekoren. Recticel, Hamon en Galapagos bengelden onderaan de koersenborden.

Bij de slotbel noteerde de Bel20 met een winst van 0,8 procent tot 3.096,91 punten. Resultaten, cijfers en rapporten. Dat waren de drie woorden die het sentiment op de laatste handelsdag van de week bepaalden.

In de korf met twintig steraandelen kwam Bekaert met dubbel nieuws voor de dag. Ten eerste trekt de staaltechnologiegroep op overnamepad, want de groep trekt 255 miljoen euro uit om de staalkoordactiviteiten van de Italiaanse bandenproducent Pirelli over te nemen.

Daarnaast kwam Bekaert ook met zijn jaarresultaten. Het bedrijf boekte over 2013 een omzet van 3,2 miljard euro, dat is 7,9 procent minder dan een jaar eerder en iets boven de verwachtingen van de analisten.

Het bedrijfsresultaat stond fors minder onder druk dan vorig jaar, toen Bekaert stevige herstructureringskosten in de boeken nam: nog 29 miljoen euro in de min, tegen 167 miljoen euro een jaar eerder. Netto resulteert dat in een groepswinst van 24 miljoen euro (midden in de vork van verwachtingen) of 0,42 euro per aandeel, tegen een verlies van 3,33 euro een jaar eerder. Bekaert stelt een ongewijzigd brutodividend voor van 0,85 euro per aandeel.
De nettoschuld verminderde van 700 naar 574 miljoen euro.

'Goede cijfers', oordeelt Bank Degroof-analist Bernard Hanssens. 'Al is de stevige daling van de netto schulden wellicht ook deels te danken aan eenmalige maatregelen. De overnameprijs lijkt ook fair. De markt zal dit rapport weten te smaken.' De analist hanteert een 'houden'-advies en een koersdoel van 28 euro.

Bekaert was de sterkste stijger in de Bel20 met een winst van 6,5 procent naar 28,18 euro.

Nog in de Brusselse sterindex ging Belgacom 1,7 procent lager tot 21,86 euro. De telecomgroep presteerde sterk in het vierde kwartaal, maar beleggers reageren ontgoochelt over de dividendplannen. Belgacom gaat extra schulden aan om de aandeelhouders over boekjaar 2013 nog één keer een stevig dividend te gunnen van 2,18 euro bruto. Maar de komende jaren gaat de uitkering aan de aandeelhouders, voor 53,5 procent de Belgische staat, een derde lager.

'Dit is niet de sterkste publicatie ooit', reageert Ruben Devos, analist bij KBC-Securities. 'Gelukkig oogt de operationele trend troostend.' In vergelijking met 2013 kan het dividend volgens de analist 30 procent dalen tot 1,5 euro, 'wat kan leiden tot een notering aan een meer comfortabel dividendrendement.' Vandaag bedraagt het dividendrendement van Belgacom 9,9 procent. Het advies van KBC Securites luidt 'bijkopen'. Het koersdoel bedraagt 20 euro.

Het Nederlandse Rabobank en het Franse Société Générale blijven na de cijfers van Belgacom bij hun verkoopsadvies. Het koersdoel bedraagt respectievelijk 19 en 15 euro.

Op de continumarkt ging Hamon 8,7 procent onderuit tot 14,02 euro. De producent van industriële systemen voor koeling en rookzuivering boekte vorig jaar behoorlijke operationele resultaten, maar hoge belastingen en hogere financiële lasten veroorzaakten verlies. Positief is wel dat het orderboek een recordhoogte heeft bereikt.

Galapagos (-9,6%, 16,50 euro) ging ook fors onderuit. Farmareus GSK nam in februari 2012 een licentie op een molecule van Galapagos, die de vlot bekkende naam GSK2586184 meekreeg. Dat wil zeggen dat GSK volledig autonoom de toepassingen van de molecule ging onderzoeken, zonder dat het Mechelse bedrijf nog in de kosten van het onderzoek moest dragen.

Twee van die drie onderzoeksgebieden lijken nu echter op niets uit te draaien. GSK heeft aan Galapagos laten weten dat de fase 2-studie naar een lupus-middel is stopgezet, omdat de molecule niet werkzaam bleek. Daarnaast staat onderzoek naar een middel tegen colitis ulcerosa 'on hold'. De fase 2-studie naar een middel tegen psoriasis is wel afgerond, maar op de resultaten van die studie is het nog wachten.

Recticel (-2,5%, 6,76 euro) stond ook tussen de verliezers. De schuimrubberproducent heeft zoals verwacht vorig jaar stevig verlies geleden. Dat is deels te wijten aan de Europese kartelboete, maar ook aan de zwakte op de Europese markten. Ondanks het jaarverlies gaat Recticel toch een brutodividend van 0,20 euro per aandeel uitkeren.

'De aandelenkoers reageerde recent positief op de Europese boete, die ver onder het slechtst mogelijke scenario lag. Nu de onduidelijkheid weg is, ligt de weg open voor strategische stappen zoals de verkoop van bepaalde activiteiten', stelt Wim Hoste, analist bij KBC Securites. 'We vinden de waardering nog steeds aantrekkelijk en behouden daarom ons 'bijkopen'-advies en koersdoel van 7,5 euro.'

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud