‘België sukkelt in nieuwe recessie'

Luc Coene, gouverneur van de Nationale Bank (foto: Saskia Vanderstichele)

Nationale Bank-gouverneur Luc Coene waarschuwt dat ons land weer in een recessie dreigt te sukkelen. En dat heeft onvermijdelijk gevolgen voor de begroting.

De economische activiteit in ons land neemt wellicht ook dit kwartaal af. Dat zegt Luc Coene, de gouverneur van de Nationale Bank van België (NBB), in een interview met De Tijd.

Als die voorspelling uitkomt, belandt de Belgische economie voor het eerst sinds 2009 in een recessie: twee opeenvolgende kwartalen met een krimp van de economie. In april-juni kromp het bruto binnenlands product al met 0,6 procent.

‘Ik verwacht dat de Belgische economie over het hele jaar licht zal krimpen’, zegt de gouverneur van de NBB. ‘Als we uitgaan van een nulgroei, komt het tekort op de begroting licht boven 3 procent uit.’

België heeft aan Europa een tekort van 2,8 procent van het bruto binnenlands product beloofd. Die belofte kunnen we maar beter houden, vindt Coene. ‘We moeten geweldig opletten dat we niet weer in de situatie van november vorig jaar belanden.’ Toen piekte de Belgische tienjaarsrente op net geen 6 procent. Vandaag is dat nog niet de helft.

We moeten geweldig opletten dat we niet weer in de situatie van november vorig jaar belanden
Luc Coene,
Nationale Bank

En de regering krijgt nog een ander heikel dossier op haar bord: Dexia. ‘Als de situatie op de markten dezelfde blijft of verslechtert, heeft de instelling op korte termijn vers kapitaal nodig.’

En daarvoor kijkt de gouverneur van de Nationale Bank naar de Belgische overheid. ‘Het is geen kwestie van bereidheid. Als de kapitaal- ratio’s onder bepaalde niveaus vallen, moet er kapitaal worden bijgestort. De politici beseffen dat. Ze weten dat ze nog iets zullen moeten investeren om Dexia overeind te houden’, zegt Coene.

‘Het faillissement is geen alternatief, omdat de kosten daarvan nog veel hoger dreigen op te lopen. Dan moet je overgaan tot een activa- verkoop, en dat op het slechtst mogelijke moment.’

Lees het volledige interview met Luc Coene dit weekend in De Tijd

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud