Advertentie

Bernanke zwaait af met scheut minder stimulus

Fed-voorzitter Ben Bernanke (foto: AFP) ©AFP

Na acht jaar voorzitterschap zwaait Ben Bernanke af bij de Federal Reserve met de beslissing de stimulus voor de tweede keer op rij terug te schroeven. De Amerikaanse centrale bank pompt maandelijks nog 65 miljard in plaats van 75 miljard dollar in de economie.

De Amerikaanse centraal bankiers hadden een soort afscheidscadeau voor hun voorzitter, die op 1 februari de fakkel doorgeeft aan huidig vicevoorzitter Janet Yellen, in petto: voor het eerst in 2,5 jaar was er in het twaalfkoppige openmarktcomité geen tegenstem. De laatste keer dat Bernanke geen tegenspraak moest dulden, was op de bijeenkomst in juni 2011.

Dat is deels te danken aan het rotatiesysteem bij de centrale bank, die elk jaar vier verschillende regionale Fed-directeurs stemrecht gunt. Twee notoire brompotten hebben dit jaar geen stemrecht meer in Washington: Esther George van de Kansas City Fed, die doorgaans van mening is dat de Fed de stimulus niet snel genoeg terugdraait, en Eric Rosengren van de Boston Fed, die de vorige keer tegenstemde omdat hij de stimulus onverkort wou behouden.

Dit keer besloten de bankiers dus unaniem om de stimulus voor de tweede keer op rij een beetje terug te schroeven. Maandelijks pompen ze nog 65 miljard dollar in de economie, tegenover 75 miljard eerder. De marktenzaal van de Fed koopt voor 30 miljard herverpakte hypotheken in en voor 35 miljard staatspapier. 

De beslissing was grosso modo verwacht, al was er onder het legertje Wall Street-watchers eerder deze maand enige twijfel gerezen. In december schiep de Amerikaanse economie slechts 78.000 banen, een heel stuk minder dan verwacht. In de toelichting bij het rentebesluit stelt de Fed nu dat 'de arbeidsmarktindicatoren gemengd, maar per saldo positief' zijn.

Wel blijven de centraal bankiers dus maandelijks 65 miljard in de economie pompen. Sinds de ondergang van Lehman Brothers meer dan vijf jaar geleden duwde de centrale bank bijna continu het gaspedaal in om de economie op koers te houden. 

Met noodkredieten allerhande én drie forse inkoopprogramma's van staatspapier en herverpakte hypotheken vervijfvoudigde de balans van de Fed sinds midden 2008, tot meer dan 4.000 miljard dollar nu.

De Fed heeft opnieuw China onttroond als de grootste houder van Amerikaanse overheidsobligaties: de meer dan 2.228 miljard dollar Treasuries vormen een vijfde van de totale uitstaande publieke Amerikaanse schuld.

Op eieren lopen

De basisrente van de Fed blijft net als de voorbije vijf jaar op 0 tot 0,25 procent. De Fed herhaalt zijn belofte dat hij de rente ook geruime tijd nadat de werkloosheidsgraad onder 6,5 procent zakt op nul zal houden. De werkloosheidsgraad daalde in december tot 6,7 procent.

Yellen zal naar verwachting de geleidelijk afbouw van de stimulus voortzetten, nu de Amerikaanse economie vaart wint. Morgen geeft Washington de groeicijfers voor het vierde kwartaal vrij, economen rekenen op een behoorlijk groeitempo van 3 procent op jaarbasis. 

Toch wordt het voor Yellen op eieren lopen: het vooruitzicht van een minder soepele Amerikaanse centrale bank doet beleggers nu al hun gokjes terugdraaien. En dat zorgt voor flink wat problemen in landen die op buitenlands geld rekenen om hun tweelingtekorten op de lopende rekening en de begroting te dichten, zoals Turkije, India en Zuid-Afrika.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud