Advertentie

Brussel begint jaar met valse noot

Brussel is het nieuwe jaar in mineur begonnen. Verdeelde cijfers over het ondernemersvertrouwen in Europa wogen op het sentiment. De holding RHJ International heeft de afsplitsing van zijn zakenbankactiviteiten afgerond. Het aandeel van Euronav blijft volgens de beurswaakhond FSMA geschorst tot er een persbericht van de tankerrederij komt.

De crisis in de eurozone is nog niet volledig verteerd. Dat is de conclusie die ook de markten trokken uit de eerste belangrijke economische indicatoren van het jaar. Na een lichte winst bij de openingsbel sloot de Bel20, de korf met Brusselse steraandelen, uiteindelijk 1,5 procent in het rood op 2.880 punten.

Uit de PMI-indexen, die onderzoeksbureau Markit opstelt uit een rondvraag bij aankoopdirecteuren, bleek hoe versnipperd het economisch plaatje oogt op het oude continent. Uit Duitsland, de motor van de Europese economie, kwam er opbeurend nieuws. Het vertrouwen bij de ondernemers in de industriële sector steeg van 52,7 in november naar 54,3 vorige maand. Een cijfer boven 50 wijst op groei.

In Frankrijk blijft de economische motor echter sputteren. Het vertrouwen bij de industriële ondernemers daalde in december naar 47 van 48,4 de maand voordien. De tweede economie van de eurozone lijkt dus met krimpcijfers te blijven kampen. Evelyn Herrmann, econome bij de Franse bank BNP Paribas, plaatste wel een vraagteken bij de Franse cijfers. 'De PMI lijkt de zwakte van de economie altijd wat te overschatten', klinkt het.

Beter nieuws kwam er uit Italië en Spanje, de twee voormalige zorgenkinderen van de eurozone. In beide Zuid-Europese landen wijst het vertrouwen bij de industriële ondernemers op groeicijfers. Ook de eurozone in zijn geheel zit op een bescheiden groeipad. De PMI-index voor december belandt op 52,7 van 51,6 in november.

In de Bel20 bleven enkel UCB (+ 0,5%, 54,4 euro), Elia (+ 0,5%, 33,9 euro) en D'Ieteren (+ 0,3%, 36,3 euro) nipt uit de negatieve cijfers. De grootste dalers waren Thrombogenics  (- 2,4%, 19,7 euro), Befimmo (-2,6 %, 49,1 euro) en  Delhaize (- 4,1%, 41,4 euro). Retailanalisten hadden niet meteen een verklaring voor de stevige daling van Delhaize.

Op de continumarkt kwam er deze ochtend nieuws van RHJ International. De voormalige industriële holding meldde dat het de spin-off van zijn zakenbankactiviteiten in de nieuwe entiteit Kleinwort Benson Advisors LLC (KBA) heeft afgerond. RHJI behoudt een belang van 19 procent in KBA, Tim Collins bezit de rest. Collins investeerde ook 20 miljoen dollar in het nieuwe bedrijf.

RHJ meldde al in juni dat het de zakenbankactiviteiten van Kleinwort Benson ging afsplitsen. De groep is volop bezig zich om te turnen in een financiële speler. Binnenkort plant de holding een naamsverandering naar Kleinwort Benson, de Britse private bank die het voornaamste actief in de portefeuille vormt. Op nieuws of de Duitse financiële waakhond BaFin de overname van de Duitse private bank BHF goedkeurt, is het minstens wachten tot februari. Maar in dat dossier is de deadline al verschillende keren verschoven.

KBC Securities verwelkomde de afronding van de spin-off, omdat KBA woog op de winstgevendheid van de holding. Maar omdat die operatie al verwerkt was in de waardering van het aandeel, blijft analist Matthias De Wit bij zijn advies 'houden' - het aandeel noteert met een discount van 27 procent - en een koersdoel van 3,69 euro. Hij verwacht dit jaar nog steeds een verlies bij RHJI, namelijk van 22 miljoen, wel minder dan het geschatte tekort van 32 miljoen voor 2013. Het aandeel sloot onveranderd op 3,7 euro.

Verder viel er ook nog nieuws uit de bus bij Econocom. De ICT-dienstverlener heeft opnieuw een deel van zijn kapitaal vernietigd. Op een buitengewone algemene vergadering werd beslist 6.014.892 aandelen te schrappen wat overeenkomt met 5,35 procent van het kapitaal.

'Deze operatie heeft een beperkt gevolg voor de winst per aandeel', zegt het bedrijf in een mededeling. In 2012 vernietigde Econocom al 8 procent van de aandelen. Vorig jaar betaalde het bedrijf 0,10 euro uit per aandeel. De groep haalt een omzet van 2 miljard euro. Econocom steeg het voorbije jaar in Brussel van 5,8 naar 8,3 euro. Vandaag kwam daar geen verandering in.

De handel in het aandeel van Euronav blijft opgeschort tot de tankerrederij met een persbericht komt. Dat bevestigde de beurswaakhond FSMA. Euronav vroeg maandag zelf om de opschorting. Bij het bedrijf is niemand bereikbaar voor commentaar en ook de FSMA kan geen verdere informatie verschaffen. Er staat ook geen limiet op hoe lang een aandeel geschorst kan zijn. 'Zolang er geen persbericht is, hervatten we de handel niet', klinkt het bij de FSMA. 'Dat kan vandaag zijn, morgen of desnoods volgende week.' 

In de Belgische favorietenlijstjes van de analisten voor 2014 die midden december verschenen in De Tijd, haalde beeldtechnologiegroep EVS zes keer de top vijf. Het bedrijf was daarmee dé favoriet voor het nieuwe jaar. Ironisch genoeg zet het aandeel 2014 in met een verlies van 4,5 procent tot 44,9 euro. De daling volgt op de wekenlange klim die voortvloeide uit de favorietenstatus die EVS kreeg aangemeten.  

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud