Chinese ondernemer voedt stimulushoop

Een Chinese werknemer produceert zonnepanelen die naar Europa worden uitgevoerd. (foto: Wang Dingchang)

Heel even deed de Chinese ondernemer de beleggers in Azië schrikken. Maar al gauw werd de schrik omgezet in hoop. Hoop op stimulerende maatregelen in China en omstreken.

De Japanse beurs sloot 0,6 procent lager, maar in de rest van Azië stonden overwegend winsten op de koerstabellen. De Chinese beurs trok een ruim halve procent aan.

En dat ondanks weinig opbeurende economische rapporten uit China, Japan, Zuid-Korea, Australië en Nieuw-Zeeland. De Chinese industrie vertraagt meer dan ooit. Zaterdag bleek al uit de conjunctuurindicator van de Chinese overheid dat de fabrieken in augustus voor het eerst in negen maanden minder produceerden. De indicator dook onder de 50 punten - tot 49,2 -, wat wijst op een vermindering van de activiteit.

De officieuze inkoopmanagersindex van de Britse bank HSBC bevestigt die trend. Die indicator - die in juli al op een krimp wees - daalde van 49,3 in juli tot 47,6 in augustus. Dat is het laagste peil in drie jaar. De Chinese industrie kampt met een lagere instroom van orders uit binnen- en buitenland. 

Niet enkel China koelt af. In Japan investeerden bedrijven minder dan verwacht. De Australische retailhandel toonde in juli de grootste daling in twee jaar. Buurland Nieuw-Zeeland zag zijn handelsactiviteit voor het vierde kwartaal op rij verzwakken. En in Zuid-Korea vertraagde de inflatie vorige maand tot het laagste niveau in twaalf jaar.

Beleggers lieten zich echter niet afschrikken door die stroom van negatieve berichten. Integendeel, ze gaan ervan uit dat de overheden via de centrale banken de economieën weer op het groeiende pad zullen brengen. 'Het meest efficiënte instrument is een forse verlaging van de reserveverplichtingen van de banken', raadt Liu Li-Gang, econoom van ANZ Bank in Hongkong, de Chinese premier Wen Jiabao aan.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud