Advertentie
Advertentie

Chinese yuan krijgt grootste tik sinds 2005

(foto: Bloomberg) ©Bloomberg

De Chinese yuan zakte vrijdag voor de negende dag op rij. Economen zien in de koersdaling een doelbewuste strategie van de Chinese centrale bank om de economie te stutten én muntspeculatie te ontmoedigen.

Jarenlang leek speculeren op een stijging van de Chinese yuan een eenrichtingsstraat naar winst, maar daar lijkt verandering in te komen. Vrijdag zakte de munt voor de negende dag op rij. Met een daling van 0,9 procent tot 6,1808 per dollar incasseerde de yuan zelfs de grootste tik sinds Peking in 2005 de vaste koppeling aan de Amerikaanse dollar losliet.

De recente zwakte moet wel afgezet worden tegen de jarenlange gestage klim sinds 2005. Op 14 januari piekte de yuan op 6,0406 per dollar, de hoogste koers in 20 jaar en 34 procent boven het peil van negen jaar geleden. Volgens handelaars is de 'afkoeling' een doelbewuste strategie van de Chinese centrale bank.

Met een iets goedkopere munt wil ze de haperende economie stutten én vooral binnenlandse speculatie afremmen, door beleggers te herinneren dat de koers van de yuan ook kan dalen. Beurshuis Goldman Sachs stipt aan dat die zorg om met schulden gefinancierde gokjes op een verdere stijging van de yuan te ontmoedigen, de voornaamste bezorgdheid is.

De centrale bank heeft met een berg van 3.800 miljard dollar buitenlandse deviezen vuurkracht genoeg om tussen te komen op de valutamarkten. Peking lijkt door meer volatiliteit te creëren beleggers ook voor te bereiden op een bredere schommelingsmarge. Nu mag de munt maximaal 1 procent bewegen ten opzichte van een dagelijks referentiepunt.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud