Duitsland betaalt nog 0,08 procent rente

Het beleggersvertrouwen in de Italiaanse premier Silvio Berlusconi (l.) is omgekeerd evenredig met dat in de Duitse kanselier Merkel (foto: AFP)

Beleggers smeken in het huidige klimaat bijna om hun geld aan Berlijn toe te vertrouwen. De Duitse schatkist kon vandaag tegen een historisch lage rente van 0,08 procent schuldpapier op zes maanden slijten.

Het contrast is enorm. Terwijl Italië zijn schuldpapier nauwelijks nog aan de straatstenen kwijt raakt, staan beleggers te dringen om hun geld in veilige Duitse Bunds te parkeren.

Bij de veiling van Duits schuldpapier op zes maanden namen beleggers vrede met 0,08 procent rendement, een diepterecord. De Duitse schatkist haalde met de veiling 3,8 miljard euro op, de beleggersvraag beliep 8,3 miljard euro.

Duitsland slaat ironisch genoeg munt uit de eurocrisis. Die jaagt beleggers naar Duitse Bunds, traditioneel als stabiele AAA-schuldenaar een toevluchtsoord in barre tijden.

Rome

Intussen kampt Italië met een kopersstaking. Bij de jongste veiliing van schatkistcertificaten op zes maanden, op 26 oktober, moest Rome beleggers met een stevig rendement van 3,54 procent over de streep trekken.

De toestand is een paar weken later alleen nog dramatischer geworden. Op de secundaire markt is de Italiaanse zesmaandsrente tot een record van 5,54 procent opgelopen. Het is nog maar de vraag of Italië donderdag de geplande veiling van schatkistpapier laat doorgaan, gelet op de kopersstaking.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud