Advertentie

ECB betonneert bodemrente

ECB-voorzitter Mario Draghi (foto: Bloomberg) ©Bloomberg

De Europese Centrale Bank gaat haar beleid nog jarenlang zeer soepel houden. Dat liet voorzitter Mario Draghi onmiskenbaar verstaan bij de toelichting bij het rentebesluit.

De basisrente blijft, zoals verwacht, stabiel op 0,5 procent. Het rentekanaal heeft al lang geen impact meer op de effectieve tarieven in de periferie. Maar - en dat was de grote verrassing van de persconferentie - dat zeer soepelgeldbeleid zal nog lang blijven duren. Dat is van een andere grootteorde. De ECB heeft zich tot op vandaag niet willen engageren voor toekomstig beleid.

'We gaan de belangrijkste rentetarieven nog stabiel houden of zelfs verlagen voor een langere tijd', luidt de nieuwe passage in het rentebesluit dat unaniem werd goedgekeurd door de 23 ECB-bestuurders. 'Dat houdt in dat we rekening houden met hoe de inflatie er aan toe is, wat de economische situatie is, en de monetaire indicatoren zoals de kredietvoorwaarden.'

  • Die inflatie is nu duidelijk geen punt. De prijsstijging in de eurozone lag in juni op 1,6 procent, wat lager is dan de doelstelling die de ECB nastreeft, met name een inflatie van 'dicht bij, maar minder dan 2 procent'.
     
  • De economie kan wel duidelijk een duw gebruiken. De eurozone blijft dit jaar gevangen in een recessie.
     
  • Ook de kredietvoorwaarden geven reden tot een verlengd soepel beleid. De leningen aan gezinnen stegen in mei lichtjes met 0,3 procent, maar die aan niet-financiële bedrijven viel in diezelfde maand verder terug met 2,1 procent.
     

Hoe lang is die langere termijn ('extended period of time') nou precies?, wou het verzamelde journaille weten. 'Ik vind dat we vrij duidelijk zijn geweest', sneerde Draghi naar een journalist die viste naar 'drie maanden, zes maand,en twaalf maanden?'. 'Als je die vraag stelt, heb je niet aandachtig geluisterd. Een langere periode, dat is het antwoord. Volgende vraag.'

Omdat de vragen desondanks bleven komen, liet Draghi zich toch verleiden tot een forsere uitspraak. 'De exit uit ons soepel monetair beleid ligt nog veraf.' Dat suggereert niet maanden, maar wel jaren.

Politieke perikelen

Draghi kreeg zoals verwacht ook vragen over de politieke perikelen in de probleemlanden. Door de opflakkerende politieke crisis in zowel Griekenland als Portugal, en Ierland dat opnieuw in recessie is gesukkeld, rijst de vraag of de ECB niet meer moet doen om die landen uit de brand te helpen.

Daar heeft ze in elk geval een instrument voor liggen dat ze voorlopig evenwel weigert in te zetten. Het gaat om het OMT, het inkoopprogramma voor schuldpapier dat Draghi in september vorig jaar voorstelde.

Via dat OMT kan Frankfurt de rente drukken van landen die een besparings- en hervormingsprogramma hebben aanvaard, door hun schuldpapier op te kopen. Enkel al het bestaan van dat inkoopprogramma was voldoende om veel nervositeit op de markten weg te nemen. Het is tekenend voor het vertrouwen in Frankfurts bazooka dat de ECB tot op vandaag nog geen schot heeft moeten lossen.

Maar met de Portugese rente stevig in de lift - gisteren kwamen er liefst 75 basispunten bij - lijkt het OMT-kruit op het eerste gezicht niet lang meer droog te kunnen blijven. Een rentetarief van goed 7,5 procent is onhoudbaar voor een economie die dit jaar naar schatting met 2,3 procent krimpt en een werkloosheidsgraad van 18,8 procent kent.

Steunwieltjes

Draghi gaf opnieuw aan dat de ECB weigert om in te grijpen, en verwees droog naar de vroegere communicatie van de ECB daarover. 'Het OMT dient niet om landen tegemoet te komen die geen markttoegang meer hebben', zei Draghi daar in het verleden over. Portugal heeft dan wel in 2011 bij het noodfonds aangeklopt voor 78 miljard euro, maar financiert zich niet volledig op de markt

Pas tegen halfweg 2014 zou het zich opnieuw volledig zonder steunwieltjes kunnen financieren. Ondertussen moet het dus wel steeds meer eigen schuld weten te recycleren, en dat aan torenhoge rentes. 

Uit een analyse van Sunrise Brokers blijkt dat het land in de komende drie jaar zowat 72 procent van zijn uitstaande schuld moet herfinancieren. Elke stijging van de rente met 1 procentpunt zou de rentelasten over die periode van drie jaar met 1,9 procent van het bruto binnenlands product doen toenemen. Of de ECB haar principiële opstelling kan aanhouden als de eurostorm weer in volle kracht opsteekt, moet nog blijken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud