ECB houdt Spaanse banken overeind

(foto: Bloomberg)

De Europese Centrale Bank moet meer dan ooit de Spaanse banken stutten. In maart tankten Spaanse banken liefst 316 miljard bij in Frankfurt. Dat is fors meer dan in februari en een record.

Ontluisterend. Anders kun je de maandelijkse cijfers van de Spaanse centrale bank niet omschrijven. Tabel '8.1.b' van de Banco de España klinkt dodelijk saai, maar er gaat een bijzonder boeiend verhaal achter schuil.

Spaanse banken haalden in maart voor 316 miljard euro kredieten op bij de Europese Centrale Bank. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van februari en een record. 'Dit is het equivalent van 8,6 procent van de totale activa van de Spaanse financiële sector', becijfert ING-econom Martin Van Vliet. 'Voor Portugese en Italiaanse banken gaat het respectieveiljk om 9,7 en 6,5 procent.'

Ruw gesteld 'sponsort' de ECB de Spaanse banken ten belope van het Oostenrijks bruto binnenlands product

Anders geformuleerd 'sponsort' de ECB de Spaanse banksector grofweg gesteld ten belope van het Oostenrijks bruto binnenlands product.

Netto, minus de cash die Spaanse banken zelf in Frankfurt parkeren, stijgt de kredietverstrekking van de ECB aan de Spaanse banken van 152,4 naar 227,6 miljard euro.

LTRO

De verklaring is niet ver te zoeken: het dik 1.000 miljard euro grote 'wondermiddel' LTRO. Met dat bijna gratis geld op drie jaar stutten Europese centrale bankiers de Europese banken en - via 'de achterdeur' - de Europese overheden. 

'Dit bevestigt ons vermoeden dat de tweede LTRO-schijf van 529,5 miljard euro door Spanjaarden gedomineerd werd', stelt Van Vliet. 'We schatten dat Spaanse banken voor zo'n 190 à 200 miljard intekenden.'

'Het gros van het ECB-geld gebruiken de Spaanse banken om hun schulden te herfinancieren, maar een redelijk grote hap dient ook om de Spaanse overheid te financieren', vervolgt de ING-econoom. 'De netto-aankopen van staatspapier door Spaanse banken kwam in de drie maanden tot eind februari op een erg forse 61 miljard euro uit. Dat verminderde de financieringsnood van Madrid, maar versterkte nog de innige link tussen overheid en banken'.

Van Vliet waarschuwt dat de ECB-sponsoring alleen de liquiditeitsproblemen aanpakt van de Spaanse financiële sector en overheid. 'Dit verandert niets fundamenteels aan de wankele solvabiliteit van de Spaanse banken. En dat is net hetgeen waar beleggers over tobben. Om aan die solvabiliteit iets te veranderen heb je economische groei en een eind aan de vastgoedcrisis nodig. Beide zijn heel veraf.'

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud