Einde Amerikaanse vastgoedcrisis in zicht

(foto: Bloomberg)

Na zes jaar crisis en een koersval van 33 procent lijkt de neergang van de Amerikaanse huizenprijzen voorbij. In mei herstelden de prijzen voor de vierde maand op rij en bereikte het herstel de grootste 20 steden.

De Case-Shiller index, de beste graadmeter voor de evolutie van de Amerikaanse vastgoedprijzen, steeg in mei met 0,9 procent. Die index peilt naar de prijzen in de grootste 20  steden verspreid over de VS en zuivert die van seizoensgebonden afwijkingen. Dat index klimt zo voor de vierde maand op rij hoger.

Bovendien versnelt het herstel. De stijging met 0,9 procent is ook een stuk groter dan de 0,5 procent die economen verwacht hadden.

'Nu de data voor mei bekend zijn, is duidelijk dat de prijzen heel de lente zijn blijven toenemen', zei index-voorzitter David Blitzer. Toch waarschuwt hij voor overdreven optimisme. Traditioneel ligt de verkoop van huizen in de lente en de zomer immers iets hoger. 'De huizenmarkt lijkt te stabiliseren, maar we moeten de evolutie in de volgende maanden verder afwachten', zei Blitzer nog.

Toch heerst bij veel economen hoop dat de Amerikaanse huizenmarkt - de aanstoker van intussen vijf jaar financiële crisis - na veel valse lentes een bodem gevonden heeft. 'Het klopt dat de prijzen vaak stijgen in de lente. Maar dit is toch de beste maand mei sinds 2000', stelt ING-analist Teunis Brosens. 'De sterke stijging rijmt met de visie dat de huizenmarkt een bodem gevonden heeft. Na jaren crisis zullen Amerikanen herontdekken dat prijzen niet altijd hoeven te dalen.'

Woestijn

Opvallend is dat de huizenprijzen in alle onderzochte grootsteden in een maand-op-maand-vergelijking toenemen. Daarmee lijkt de bodem van de vastgoedcrisis bereikt. De prijzen liggen nu nationaal zo'n 33 procent lager dan in juli 2006, het hoogtepunt van de vastgoedbubbel in de VS.

De sterkste stijging van de vastgoedprijzen jaar op jaar is opmerkelijk in de woestijnstad Phoenix, een prille brandhaard van de vastgoedcrisis.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud