Euronext: rake klappen voor Hamon en EVS

EVS en Hamon gingen zwaar onderuit na respectievelijk tegenvallende cijfers en boekhoudgeklungel. De Bel20 moest na drie sterke beursdagen de aftocht blazen net als de rest van Europa

Als zwaargewichten als AB InBev (-0,8%) en KBC (-1,5%) in de min gaan en slechts 5 aandelen terrein winnen, mag het niet verwonderen dat de Bel20 heel wat terrein moet prijsgeven. 

EVS (34,21 euro, -10,0%) is al maanden op de sukkel, ooit was de Luikse beeldserverfabrikant de lieveling van de analisten. En de slecht-nieuwsshow houdt aan. Dit keer verlaagt EVS zijn omzetprognose tot enkele procenten, tot nog toe spiegelde de technologiegroep zijn aandeelhouders en de beleggers een groei van om en bij de tien procent voor.

De somberder vooruitzichten van EVS zijn des te opvallender omdat de even jaren normaal de boerenjaren voor het bedrijf zijn met dit keer de Olympische winterspelen in Rusland en het Wereldkampioenschap voetbal in Brazilië. Veel uitleg krijgen we daar niet bij, CEO Joop Janssen spreekt in een bericht van een 'uitdagende marktomgeving'.

Toch vallen de resultaten over het tweede kwartaal min of meer binnen de plooien. De omzet stijgt met 19 procent tot 35,6 miljoen en de bedrijfswinst klimt een derde hoger naar 12,9 miljoen en dat ligt min of meer in de lijn van de marktconsensus. Maar de analisten halen nu hun rekenmachientjes weer boven om hun huiswerk over te doen.

Bank Degroof snoeit in het koersdoel (van 40 naar 35) en herbekijkt zijn 'houden'-advies, bij KBC Securities zijn ze iets optimistischer en blijven ze mikken op 42 euro (min 2 euro) met een 'opbouwen'-advies. Rabobank rekent nu op een omzetgroei van 3 procent dit jaar, eerder hoopte hij op 8 procent. Petercam verlaagt zijn koersdoel van 44 tot 36,50 euro - het advies blijft 'houden'.

Nog slechter vergaat het Hamon (11,70 euro, -17,5%). De beleggers kunnen er niet mee lachen dat het engineeringbedrijf een 'boekhoudkundige fout' van 40 miljoen euro moet opbiechten, een cumulatie van verschillende jaren.  Een misser met zware gevolgen, want de specialist in energie voldoet nu niet meer aan zijn bankschuldconvenanten.

Een bekentenis die niet echt vertrouwenswekkend is. Op datzelfde ogenblik een kapitaalverhoging van 20 miljoen aankondigen in september is dan ook niet zo evident. Maar het eigen vermogen van het bedrijf is door die 'fout' gezakt tot 24,6 miljoen en de schuldenlast is met 66,5 miljoen nu bijna drie keer groter.

Dan maar even naar Kinepolis (28,71 euro, +0,7%) kijken, die entertainmentgroep zorgde de voorbije jaren steevast voor opbeurend nieuws. Maar dit keer stelt zelfs CEO Eddy Duquenne een beetje teleur, al trekken beleggers zich dat niet te hard aan. Het aantal bezoekers steeg het eerste halfjaar met 5,5 procent tot 8,8 miljoen, 100.000 minder dan de analisten van ING hadden verwacht.

De omzet groeide nog minder (+4,9%) en ook dat is atypisch omdat de cinemauitbater tot nog toe telkens zijn inkomsten per bezoeker kon optrekken. Ook dit keer is het weer de schuldige, in juni was het te warm voor Kinepolis, in Frankrijk en België toch en dat was er nog het WK. Allebei slecht voor het bioscoopbezoek.

Die erg goede maand juni was dan weer goed nieuws voor Spadel. De frisdrankengroep vertaalt sterke resultaten in een winst van 6,9 procent naar 74,99 euro. 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud