Euronext Brussel: Argen-X maakt pover debuut goed

Turnaroundverhalen Tessenderlo en Recticel waren dinsdag gegeerd op de Brusselse beurs. Ook biotech kwam bovendrijven dankzij een lovend analistenrapport voor beursnieuweling Argen-X, die daardoor eindelijk boven zijn introductiekoers uitsteeg

De Bel20 won 0,6 procent tot 3.163,92 punten. Farmagroep UCB trok andermaal de kop met een winst van 1,2 procent tot 72,73 euro, een nieuw record. Het aandeel is een van de sterkst presterende aandelen in Brussel dit jaar met een winst van ruim 33 procent.

Concreet bedrijfsnieuws om de recente hausse te ondersteunen was er niet. Vermoedelijk hopen beleggers op een overname nu de farmasector in de ban is van de fusiekoorts, ook al heeft de controlerende familie Janssens al benadrukt dat ze UCB niet wil loslaten. Grote vraag is of de familie ook nog zo zal denken wanneer ze 'an offer you can't refuse' krijgt. 'Ik zie bij onze Belgische klanten eerder winstnemingen', zegt een trader uit een Brusselse marktenzaal. 'De koopinteresse komt eerder via grote Angelsaksische brokers als Barclays, JPMorgan en Morgan Stanley.'

Op de brede markt was Argen-X, dat geneesmiddelen ontwikkelt op basis van antilichamen van lama's, de primus met een winst van 10,1 procent tot 8,60 euro. Tegen die prijs noteert de biotechspeler voor het eerst sinds zijn beursdebuut boven de introductiekoers van 8,50 euro. En als we de analisten van KBC Securities moeten geloven, kan het aandeel van de biotechgroep de komende maanden nog flink hoger.

Argen-X heeft wel degelijk potentieel in zich, benadrukt KBC Securities, dat het bedrijf ook naar de beurs begeleidde. Analist Jan De Kerpel start de opvolging van het aandeel met een koopadvies en een koersdoel van 10 euro. 'Dankzij de succesvolle beursgang kon Argen-X 42 miljoen euro ophalen', zegt De Kerpel. 'Daardoor heeft het bedrijf zo'n 60 miljoen euro aan cash. Genoeg om alle operaties tot 2017 gefinancierd te krijgen. ' In het zog van Argen-X stegen farmaspelers als Eckert & Ziegler (+5%) en Ablynx (+3,3%) fluks mee.

Tessenderlo won andermaal 3,1 procent tot 22,55 euro. Gisteren krikte Rabobank het advies op van houden naar kopen en het koersdoel van 21 naar 25 euro. Analist Frank Claassen denkt dat de tijd rijp is voor resultaten na de lange turnaround. 'Het eerste kwartaal was verrassend sterk en we verwachten een nieuwe verhoging van de jaarprognose bij de publicatie van de tweedekwartaalcijfers op 27 augustus.'

Recticel (+2,4%, 6,91 euro) werd onder de loep genomen door het beursblad De Belegger. De schuimrubberproducent liet het sinds begin juli afweten op de beurs, maar dat heeft volgens De Belegger te maken met technische factoren. Halfweg juli maande de toezichthouder FSMA holding Bois Sauvage aan om haar belang terug onder 30 procent te brengen. Door de inkoop van eigen aandelen was het belang van de referentieaandeelhouder boven die grens gestegen. De verkoopsdruk vanuit Bois Sauvage weegt op de koers, stelt De Belegger. Het beursblad vindt Recticel nog steeds een turnaround-verhaal voor 2014 en in termen van EV/ebitda is Recticel met een verwachte ratio van 5 een van de goedkoopste aandelen van de Brusselse beurs. 

Plantagegroep Sipef (-0,5%, 54,25 euro) kreeg een upgrade van Bernard Hanssens. De analist van Bank Degroof mikt nu op een koersdoel van 65 euro, 5 euro meer. Het advies blijft op houden. Hanssens verwacht over het eerste halfjaar een omzet van 164 miljoen, een toename met 10 procent; de recurrente operationele winst zou met 34 procent stijgen tot 32,1 miljoen. Het bedrijf komt donderdag met cijfers. Pascale Weber van KBCS is minder optimistisch, zij mikt op een omzetstijging met 1 procent tot 152 miljoen. Ze had al een koersdoel van 65 euro en blijft bij haar advies 'bijkopen'. Vorige week tuimelde Sipef uit de favorietenlijst van ING. Analist Matthias Maenhaut zette ook flink het mes in zijn koersdoel.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud