Euronext: ING remt UCB even af

De Brusselse beurs zette vrijdag de 'Draghi-rally' van donderdag nog eens dunnetjes over. UCB ziet zijn recente hoge vlucht afgeremd, nu ING vindt dat de superieure groeivooruitzichten al in een dito beurskoers verrekend zitten.

De Bel20 tikte na een aarzelende start 0,6 procent hoger af op 3.161 punten. 

UCB ging 1,2 procent lager naar 57,05 euro. In een lijvig rapport verlaagde ING het advies voor de biofarmaciegroep van 'kopen' naar 'houden'. Analist Matthias Maenhaut erkent grif dat UCB dankzij het trio van 'stermiddelen' Cimzia (reuma), Vimpat (epilepsie) en Neupro (Parkinson) in vergelijking met de sector een superieur groeiprofiel kan voorleggen, met over de periode 2013-2021 een gemiddelde jaarlijkse groei van de bedrijfswinst van 11 procent.

Maar tegelijk vindt de ING-analist ook dat de beurskoers na de forse klim de jongste maanden al ampel rekening houdt met die superieure vooruitzichten. De waardering is intussen namelijk ook superieur, zeker omdat de koersstijging de jongste jaren hand in hand ging met lagere winstprognoses voor 2014 en 2015. Met de lanceringskosten voor het stertrio zou de échte winstgroei immers pas later volgen.

Het aandeel noteert nu tegen 17 keer de bedrijfswinst voor afschrijvingen over 2014. Dat is meer dan bij andere vergelijkbare bedrijven zoals het Deense Lundbeck (15), het Britse Shire (12) of het Amerikaanse Celgene (15). Farmareus Pfizer zit tussen haakjes aan 8, wat nog eens extra onderstreept waarom de Amerikanen zo gebrand zijn op miljardenovernames.

Voor de UCB-beleggers wordt het vooral uitkijken naar de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA. Washington geeft mogelijk later dit jaar groen licht voor Vimpat als monotherapie. Dat verdubbelt het potentiële gebruik van het middel. Nu wordt Vimpat immers bij epilepsiepatiënten in combinatie met andere middelen voorgeschreven. In Europa zal het nog een stuk langer duren eer Vimpat als enige behandeling tegen epilepsie kan voorgeschreven worden.

FDA-goedkeuring als monotherapie kan dus een belangrijke katalysator zijn. Zeker gelet op de 'som van de delen'-waardering van ING (zie tabel onderaan), op basis van de verwachte kasstromen (DCF). Maenhaut becijfert het koersdoel zo op 65 euro, Vimpat levert met 22 euro per aandeel na de dik 24 euro voor Cimzia veruit de belangrijkste bijdrage. 

Stratosfeer

Buiten de Bel20 lijkt er maar geen einde te komen aan Lotus Bakeries' verkenning van de stratosfeer. Nu de koekjesbakker in de Britse media ontdekt is, tikte het aandeel nog eens 1,3 procent hoger af op 937,25 euro. Dat is wel een stuk onder de ochtendlijke piek van 970 euro. De hausse duurt dus voor, ook al vindt intussen zo goed als geen enkele analist het aandeel bij de huidige waardering (meer dan 23 keer de winst over 2013) nog koopwaardig.

EVS verstevigde 3,5 procent hoger naar 38,18 euro. De Luikse televisiedienstengroep is met een sterke staat van dienst al sinds de beursgang van 1998 één van de oogappels van Belgische beleggers. Maar af en toe hapert het groeipad wat en moet het aandeel na een soms à la Lotus stratosferische klim even op het strafbankje, zoals recent na wat tegenvallende resultaten over het eerste kwartaal.

KBC Securities-analist Guy Sips handhaaft zijn 'bijkopen'-advies en koersdoel van 46 euro. Hij stipt aan dat het Braziliaanse WK voetbal vanaf volgende week opnieuw de knowhow van de Luikenaars - die vorige maand 234 servers richting Rio verscheepten - in de kijker zullen zetten. Een focus zal volgens Sips C-Cast zijn.

Met dat contentmanagementsysteem bieden zenders hun kijkers de mogelijkheid om via hun smartphone of tablet de herhalingen van hoogtepunten vanuit andere camerastandpunten te bekijken en de trainers en de topspeler van beide teams met een aparte camera te volgen. De kijker wordt met andere woorden regisseur, vanuit zijn luie zetel. Meer dan 100 zenders uit 80 landen hebben een licentie genomen op C-Cast. In eigen land Sporza (de RTBf niet) en verder ook de NOS, BBC, TF1, ARD/ZDF.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud